Friday, 30 December 2011

rutin penjagaan harian kulit muke saye :)

assalamualaikum..

hee, sambil mencari mood utk start buat keje semula, sambil tu update blog. arini, sesaja nk share sy punye penjagaan rutin harian kulit muke. hehehe. kulit sy jenis combination, berminyak ckit d t zone, alhamdulillah xde masalah sgt, boley guna apa2 je biasa nya. hehhee. tp sy listkan yg sy tgh guna sekarang ni :)

1. make up remover - biore
- yg ni adalah fav make up remover sy, lepas da guna ni, mmg tak pernah tukar yg lain
- sgt berkesan tggalkn make up, walau pn pakai foundation tebal2 dan jugak eye make up

2. cleanser - hada labo tamagohada
yg ni mmg da bekurun gune, rasa mcm paling lama la guna yg ni, kalo tak mesti asyik kejap2 je nak tukar, hehehe. sebab da lama sgt ni pun rasa nk tukar dah yg ni, tp xtau ape lagi, sy suke cleanser ni sbb rasa smooth bile lepas cuci muke,

3. toner - hada labo gokujyun
yg ni sy suke sebab rasa hydrated, sy mmg xboley kalo xde toner, kalo g mana2 terlupe mst mintak org punye, heee, xmalu kan. kalo balik kpg n lupe bw, mintak adk punye, ape2 la janji toner ;p




4. serum/essence - loreal youth code pre-essence, beautee 24k gold serum
- sekarang guna loreal, baru je tukar, before guna gold serum dr beautee, mmg best gold serum tu, tp leceh sebab botol2 kecik2 n kena simpan dlm peti sejuk, lecehhhh nye pepagi kan.
- yg loreal ni, sebab baru lagi guna beberapa minggu, kulit rasa lembap dan nnt make up rasa mcm sebati je ngn kulit

5. eye cream - safi rania gold
- pakai bile teringat jeeee, teruk kan? hmm, keberkesanan nye xpasti sebab xla terus ilang kedut bawah mata kan. hehe

6. moisturiser - hada laba gokujyun
- huhhh, bekurun guna moisturiser ni tak abes2, sebab botol nye gedabak.
- sedikit cair, ade sesetengah mayb tak suke sbb lambat ckit nk meresap dlm kulit, tp xde masalah bg sy, sbb bile da meresap rasa sgt lembab kulit muke
- agak melekit

7. sunscreen - neutrogena ultra sheer / biore uv perfect face milk
- sunscreen sgt ptg sebab kite mmg salu terdedah ngn uv rays, bkn sbb ken apanas je ade uv rays, dr lampu sume tu pun kan,
- sgt penting untuk elak early pigmentation
- sy suke, sbb tak berminyak dkat muke sy


lepas da siap skin care routine ni, start la pakai make up, (ikut mood jugak nk make up camana n ikut jugak bape lama masa yg ada utk bersiap, hehehe) oh ye, sy tak senaraikan night cream, sebab sy bukan penggemar night cream, hmm, mungkin lepas2 ni la try kot :) insyaAllah.

Lain2 penjagaan kulit (2-3 kali seminggu, ikut kerajinan... hehehheee)

1. scrub - beautee gold peeling scrub, serbuk teh, st. ives apricot scrub
- yg ni jenis gel, ada gold leave, lepas pakai rasa macam smooth je kulit
- suke gune serbuk teh, sebab muke rasa sgt licin pastu, seronok. hehehe
- st. ives ni mmg da lama pakai, yg ni xpakai slalu la, bile rasa muke kasar sgt baru pakai sikit, sbb bijik dia agak kasar, sy lebih bnyk guna st ives ni utk scrub tangan :)

2. masker - freeman facial clay mask / facial mask (apa2 brand pun blasah je, hehehe)
- pakai ikut kerajinan dlm masa 3-4 hari skali, kdg2 seminggu sekali. hehehe
- freeman tu jenis main sapu, selain tu suke pakai yg jenis topeng main tempek je kat muke, lepas tu terus baring, wahh, bes gile lagi kalo jenis mask yg sejuk2 ckit tu, hilang ckit rasa stress :)

3. bedak sejuk - tabloq
-bedak sejuk ni mmg bes, pakai sekejap kasi kering ckit, pastu basuh, mke jd smooth, dan yg paling lawak lepas u rasa macam nk tengok muke sendiri jeeee sbb perasan muke cam bes lepas pakai. hehe, tp sy malas nk buat selalu  sebab leceh okay, dgn bedak2 yg cair2 gitu, aiyakkk ;p


hee, penant kan buat jagaan kulit ni, mcm satu tugas harian gitu :p

No comments:

Post a Comment