Thursday, 18 July 2013

Pertemuan Dengan Sis Efa

tetibe sy sangat rajin nak update blog, ni adalah disebabkan sy rasa happy. hehe tu je.
sis efa ni ada pembekal baju rennag yg sy kenal hampir 5 tahun sepanjang sy menjalankan perniagaan online baju renang ni. lama sungguh sudah kami berurusan, baru kali ini kami bersua muka. mba efa datang bersama suaminya untuk melawat distributor di sini di samping pegi jalan2 la kan, dah datang sini kena la jalan2 tengok tempat orang lain.
alhamdulillah, kami dapat menjalankan kerjasaama dengan baik di atas kejujuran di kedua-dua pihak. apa yg saya harapkan semoga kejasama ni akan terus terjaga dengan kejujuran dalam diri masing2. InsyaAllah. 

bergambar bersama mba efa dan suaminya

thank u mba, kasi hadiah kainnya,
boleh buat baju raya nanti :)

daaa, sila sambung buat keje semula ye *peringatan untuk diri sendiri* :p

Download Minitab 16 v16.2.1 Full Version

harini kisah nye macam adalah untuk plot graph yg paling kemas dan senang untuk di interpretasi (selain dari tu adalah mencari resepi utk masak berbuka nanti, hehehe). dari semalam lagi godek2 S Plus, almaklum jarang sekali sy melukis graph2 yg canggih dengan Splus, jadinye sangat mudah untuk lupa, kalo setakat simple graph tu boleh lagi. kebanyakan adalah untuk buat programming je

jadi, dengan kuat semangat nak jugak dapatkan graph yg cantik, terpaksa la ganggu gugat kehidupan orang lain untuk tolong sama2 fikir. hahaha. akhirnya terpaksala Kak Zana & Bong tolong fikir sekali, heee, beruntungnya kalau ada research team yg cool. hehehe, boleh sama2 tolong menolong dalam apa jua keadaan. *tolong pg shopping sama2 pun boleh, hehehe*

tapi akhirnya, sy buat keputusan tak mau guna Splus, nak guna Minitab saja sebab lebih mudah dan cantik graph yg dihasilkan melalui Minitab berbanding dgn SPlus. 

Fikir2 nak cari software kat mana, cek kat UM software tak ada, try google, ada bnyk jugak mereka yg sediakan link untuk download full version Minitab, bnyk jugak la yg sy try rasa mcm dekat 10 sites atau mungkin lebih, tapi kebanyakan link nye mesti ada masalah, tapiii, akhirnya sy berjaya jugak jumpa yg boleh. jadi nak share kat sesiapa yg memerlukan nya. boleh la download dr SINI. Klik saja dan ikut langkah yang diberikan. InsyaAllah, pasti boleh dan bolehla siapkan keje dengan tenang hati :) Terima kasih tuan punye blog tu ye kerana telah memudahkan keje sy.


daaa, selamat menjalankan ibadah puasa :)

Wednesday, 17 July 2013

Amylea - Seperti Dia (ost Ramadan Yg Hilang TV3)

Hi sume, masih belum dalam mood nak update blog dengan cerita2 kehidupan, masih banyak urusan yang perlu diselesaikan, lebih2 lagi da nak dekat nak raya, ada banyak paper ang harus disiapkan denan kadar yg segera, thesis pulak da memang bekurun tulis. heheh.

sebab astro kat rumah ni dr minggu lepas lagi ada masalah, so setiap masa pasang tv3 je walaupun bukan tengok sangat, janji ada suara untuk mengisi ruang. hehehe. dah beberapa malam terdengar lagu ni, agak menarik perhatian, tapi tak study pun lirik nya mengenai apa, nanti2 la, sy rasa sedap di dengar je, so beria carik, samapai kena google intisari rancangan nk tengok ni slot ape n tajuk drama nye apa. hehehe.  

tadaaa, jom dengar sama2 :)



Ku lakukan semua hanya untukmu
Biar kau tak mengerti apa maksudku
Namun masa terlalu singkat
Untuk aku buktikan padamu
Untukku buktikan..padamu

Ku jejak tiap haluan dia tuju..
Kerna ku hanya mahu menjadi seperti dia..
Ku harap malam tak muncul bintang
Kerna mereka tau aku tak sama

Ku harap malam tak muncul bintang
Kerna mereka tau aku tak sama

Jalani hidupku jadi dirimu
Mencari sesuatu yang pernah hilang
Namun hidup terlalu singkat
Hi
Untuk aku buktikan semua..

Untukku buktikan semua

Wednesday, 3 July 2013

Cameron Highland: Percutian bersama keluarga

wahhh, ni adalah cerita episod tertangguh. hehee, walau camana sekalipun, sy masih ingin mengabadikan nya dalam lipatan memori sy. aicehhh.

cuti sekolah yg lalu, my very big family datang berkunjung ke sini, seperti kebiasaan nya sy la master mind yg perlu merancang semua aktiviti sepanjang mereka berada di sini. pendek kata dr A-Z sy la perancang dan pelaksana untuk setiap nye, alhamdulillah sumenye berjalan dengan lancar, walau pun super penats sampai demam2  lepas diorang balik. hehehe

agenda utama adalah bawak dorang pegi cameron highland, sy pun excited sebenar nya nak pegi, da lama tak pegi kan.

disebabkan ahli family yg ramai, makanya kereta chumel ku adalah tidak muat, kena la cari kereta sewa. setelah puas call sana sini, cuti sekolah, sume full okay, sila la book awal2 kalo cuti skolah, kalo tak, da macam operator la jawab nye, duk call sana sini. akhirnya dapat sewa alza for RM 170 per day. okay la, nak sewa 2 hari je sebab pegi 2 hari 1 malam, 

lain2 perjalanan seluruh kl kami naik kereta sendiri je sebab tak sume nye akna jalan serentak, atau pun kami naik lrt sama2, seronok jugak naik lrt serombongan, nama pun percutian family kan, buat sume sama2 jadi sangat seronok. hehehee

oh ye, sama jugak kalo nak sewa apartment di cameron highland, sila la book awal2, kalo tak, jadi operator lagi, heeee, puas la sy jadi operator tau, tapi alhamdulillah, last sy dapat 1 apt dengan harga RM 250 semalam, apartment kami di Taman Royal Lily, Tanah Rata. apartment nya sgt bes, bersih, ada 3 bilik dan sangat selesa, siap ada astro lagi, tilam n bantal pun banyak. overall mmg puas hati la, da la suasana nya sejuk kan kat sana, arghhh, rasa nk dk cameron je. xmau balik kl. hahahaha

ativiti d cameron, seperti biasa la kan, melawat taman strawbery, mkn strawbery, ambik pic dgn strawberry, lepas tu beli segala benda yg berkaitan dgn strawbery, pelbagai jenis bantal, payung, adik2 beli keychain nk bagi kawan2 katanye, hehe, nama pon budak skolah, mesti la excited kan. heeee, oh ye, lepas tu adik2 dk mengangkut patung2 yg mcm2 jenis, adeh pening kpala mummy nengok nye. kete da penuh ngn bantal n patung, rimas macik nengok nye. hahahaha

selain tu, melawat la ladang teh, argghh, besnye pemandangan di situ kan, rasa damai menghijau. lepas tu taman bunga dan jalan2 di sekitar pasar malam. hehehe, tu je kot. 

walau macamana pun rasa sgt seronok dpt bawa family jalan2 sekali sekala, xde la duk pusing2 kt kl je kan.

hee, sikit dr pic yg mmg bnyk sgt kitorg ambik. biasanya da berkumpul sume anak dara, memang menjadi sangat la perangai nya, sorang je adik laki jd gol minoriti n slalu kena jadi jurugambar, nasib la ye. hehehe



seronok pulak share ramai2. hahaha


daaa, nanti kalo di izinkan oleh Allah, nak bawak jalan2 lama sikit, arghh, xsabar nye nk ada kete lg besar, xpyh nk sewa2 dah. hehehe. 

Thursday, 20 June 2013

Part 6 - My Shop: Glass Door with access code, aircond & CCTV

waaa, lama dah kan tak update personal life n perkembangan kedai cumel saye.

seriously sgt bz dengan kehidupan seharian sebagai pelajar, pekerja dan Managing director *hahahaa, saja nk bikin gempaq sikit supaya nampak lebih busy*

hari-hari jadual kehidupan sangat penuh, kadang2 uruskan diri sendiri pun ala kadar je, alhamdulillah Allah jadikan diri kite sempurna, so xde la jadi si buruk rupa, hehehe. kalo si buruk rupa, orang nak pandang pun seram kan *chewahhh, ala2 busy sangat la tu kan ;p

hanya igin mengabadikan memori jatuh bangun, jerit perih serta suka duka untuk memastikan kedai ni lebih sempurna, heee, sume buat satu2 kan, kalo sekali gus pengsan pulak macik nanti.

sebenarnya da lama jugak da siap ni, tapi tak menyempat nak update. dalam entry ni kite nak update 3 benda sekali dengan reason kenapa kena buat sume ni sekali dengan budget pemasangan, supaya nanti kalau ada sesiapa yg nk buat renovation yg berkaitan ada rough idea untuk nk buat budget:

1. Aircond
- finally kami memang nak jugak aircond sebab cuacanya yg sangat panas sekarang, rasa macam berkuap sangat kalau tak ada aircond sebab nye kedai kami tu ada display case yg besar kat depan tu.
- bile da pasang aircond, sekali kena pasang langsir untuk menghalang cahaya matahari masuk sebab kalo tak, aircond pun da tak terasa. kami pasang yg 1.5hp saja, sepatutnye kena pasang yg 2hp, tp xpe la dah pasang pun. 

Kos pemasangan: RM 1200 (1.5 hp) dan RM 10 sekaki kalau ada penambahan piping. 

2. Glass door + access code + intercom
- pada mulanya kami hanya pasang glass door dgn manual lock dan door bell
- tetapi setelah ada 1 insiden makcik yg mencurigakan naik ke kedai kami, kami rasa sangat gerun dan fikir untuk pasang intercom dan access card

Kos pemasangan:
i. glass door (manual lock) = RM 1300
ii. door bell = RM 80
iii. upgrade to  glass door with access code + intercom = RM 1000

3. CCTV
okay, cemana pulak tetiba kami nk pasang CCTV? hmm, bila da ada intercom sume tu, tapi xtau pulak sape yg dtg kat luar tu, alahai, susah pulak xnampak kan, dan pasti nya kami nak pasang demi keselamatan untuk kedai kami jugak, senang nak monitor. jadi kami pun setuju untuk pasang cctv dan macam biasa, kena survey cari mereka yg boleh bg harga yg paling menarik dan cara layanan yg baik. kalo dapat harga murah tapi layanan yg tak baik pun, sy blacklisted, biar la mahal sikit tapi tau nak hormat orang lain kan. betol tak? hehehe *wahh, ada sedikit emotional di sini. hehehe*

Kos pemasangan:
i. pakej CCTV (4 camera) dengan pemasangan : RM 1600
ii. monitor 18 inchi = RM 235
iii. plug point = RM 170

Alhamdulillah, lega jugak da buat sume ni, terima kasih Ya Allah, atas sume ni dan bersyukur sangat kerana segalanya telah dipermudahkan oleh Allah swt.

InsyaAllah, nanti sambung part yg seterus nya. oh ya, nak tengok lain-lain part klik kat bawah ni ye:

Part 1: kedai baru 
Part 2: my car da jadi lori kecik 
Part 3: sy si tukang cat
Part 4: operasi mencari karpet & lain2
Part 5: perabot dan ssusun atur

daaa, sampai ketemu lagi :)

penipuan pembayaran oleh pelanggan

assalamualaikum,

nak cerita pengalaman selepas dah hampir 5 tahun dalam biz online ni. bile da lama mmg macam2 ragam org yg kite akan kite jumpe.

kadang2 bila da banyak sangat urusan dan semua dibuat secara serentak kite memang sering terlepas pandang. cth nye, satu kes tu customer cakap yg dia bayar melalui IBG dari CIMB to my maybank account. dan seperti biasa bile urus semuanya secara serentak terlupa nak asingkan masa nak pegi pos tu.

bile da lepas pos semuanya baru tengok balik catatan, alamak da terpos sekali la sebelum tunggu bayaran clear dalam account. Bila cuba tanya customer tu dia cakapa mmg da byr dan bile suruh hantar proof payment, dia pun ckp nanti dia akan email. okay, tunggu je la kan.

punye la tunggu tak ada jugak, terus cek tracking num bagi barang tersebut, alhamdulillah, kebetulan masa penghantaran kali pertama, si penerima tiada di rumah. maksudnya, org tu tak dapat lagi barang tu. jadinya, masih ada harapan untuk dapatkan semula. terus call pos laju care line. alhamdulillah, bersykur sebab yg jawab panggilan tu baik orang nye dan dia bagitau ape yg perlu sy buat.

kalo kawan2 pun ade kena macam ni jugak, boleh la ikut steps camni.

1. cek dulu tracking num - kalo da diterima memang selamat la kan, tak boleh nak buat apa lagi :( tapi kalau dlm kes seperti sy, masih boleh diselamatkan lagi

2. terus call pos laju untuk mintak dihantarkan semula kepada pengirim

3. kena tulis surat ntuk memohon dibuat penghantaran semula, yg ni email aje pun boleh. sy tgk agak efisien jugak diorang cek email tu, diorang respons dalam masa 24jam

4. dan kalau tak silap, selepas 2 hari sy dah dapat semula bungkusan tu ke tangan sy.

alhamdulillah :) kalo tak rasa sedeh la jugak kan. tak sangka ada orang yg sanggup menipu dalam urusan macam ni, macam lupa pulak dia balasan dari Allah atas apa yg dia buat tu. semoga orang tu menyesali perbuatan nya itu dan mendapat petunjuk dr Allah swt.

pengajaran untuk diri sendiri, kena la lebih berhati2 dalam setiap urusan.

daaaa :)


Sunday, 5 May 2013

pilihan untuk renew SSM

hari tu masa nak apply untuk bank credit card terminal, alamat tengok SSM da nk expired try nak renew online, alahai macam tak begitu friendly website nya, masa nak apply dulu, i buat online je, tapi ni sebab tak ada banyak masa nak godek website n nk baca steps yg perlu untuk proses renew dan tak sure bile boleh dapat sume docs yang diperlukan, so carila options lain.

ni antara pilihan yg boleh digunakan:

1. renew online (yg ni kena refer SSM punye web, sy pun tak larat nak cek, hehee)
2. boleh pegi kaunter SSM macam biasa, hehe, yg ni sume pun orang tau kan
3. yg ni menarik, boleh renew di BSN punye kaunter, macam sy, sy pilih untu pegi ke BSN sebab nye dalam UM ada BSN, cepat saja. apa yg perlu kite bawak ialah:
- sijil SSM yg asal
- IC pemilik
(boleh pilih untuk renew berapa tahun, hee, sy buat 5 tahun terus, tak perlu pegi uruskan benda ni banyak kali)

okay, itu saja da siap. kalau nak lagi details perniagaan yg 2 keping lagi kat belakang tu kena jugak pegi kaunter SSM.

daaa, jumpe lagi

p/s: skrg sangat sibuk, hehe, nak update blog pun xsempat. nanti kaoo datang angin rajin, update berderet. hehe 

Friday, 26 April 2013

kami ke pesta buku

assalamualaikum,

hi, hari ni kami pegi pesta buku, wahh seronok nye. setiap tahun kami tak pernah melepaskan peluang ke pesta buku dan membeli buku kegemaran kami. tambahan masih ada lagi voucher buku yg haritu. nasib baik kami pergi pagi dan hari ni adalah hari pertama pesta buku tu. so tak ramai sangat la.

hehe, puas jugak la kami berjalan, tapi sebab kami sudah ada fav place n dah tau nk cari buku ape, tak de la lama sangat kami di situ, tapi diam tak diam sejam lebih jugak. 

tadaaa, ni buku2 yg sy dapat. xsabar nk pindah rumah baru n susunsume buku kat rak. buku yg ada pindah dr rumah lama pun masih duk dlm kotak da k pindah balik. hehehe, betapa cepatnye masa berlalu, tak terasa da hampir setahun.


daa, selamat berhujung minggu, macam biasa, my weekend schedule 'll be very tight. but, i enjoy my life.

Saturday, 13 April 2013

mother's touch

alhamdulillah, ramai yg dtg kedai arini, kebanyakan nye diorang da dtg sepanjang weekdays yg lepas, tapi sy xde, kan hanya dibuka weekend. so diorang tanya, nape tak buka everyday? aiyakkk, ini adalah kedai chumell yg terjadi tanpa perancangan yg rapi. tapi alhamdulillah, semua nya berjalan dengan lancar walaupun terdapat banyak sangat dugaan nya. dugaan tu suatu pengalaman kan. alhamdulillah, syukur atas segalanya

bila difikir-fikir kan semula macamana boleh sampai ke tahap ni, i feel so blessed, bersyukur sangat dengan setiap ketentuan yg Allah tentukan untuk sy. betol la kan, di setiap apa yg berlaku pasti ada hikmah nya, Allah tak akan turunkan sesuatu kalau bukan kerana ia memang adalah sesuai dan semampunya untuk kita hadapi. Sesungguhnya Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Alhamdulillah.

eh eh, berbalik pada tajuk asal, ramai yg suggest for me to hire an assistant utk jaga my shop. tapi, as for me, that shop still like my baby. i still wanna take care of it by myself. i nak it grown up very well, insyaAllah :)
heee, sempat buat lawak about this :)


daaa, nak sambung buat keje la pulak, kena tau letak priority in our life. hehehe :)

bile kawan sendiri datang ke kedai. yeayy :)

hi, weekend datang lagi, seperti biasa hujung minggu adalah hari untuk sy focus dengan kedai. lama sgt dah tak datang ke kedai sebab balik kampung kan, berhabus jugak sebab ada construction lg. jadinye, memang menggalas tugas sebagai cleaner terlebih dahulu. sampai je kat kedai, dah ada customer yg tungguh. sory ye, sy lambat sedikit. ehhee

kebetolan pada hari ni my fren nak datang melawat ke kedai. wahh seronok kan, jumpe my good fren, bergosip, ala... kalo perempuan lama xjumpe, macam tu la, cakap tak habis2, kadang2 ulang benda sama je pun, heeee. tapi seronok kan :) 

we've our lunch together at faezah elai's teh tarik (tak jauh dr kedai sy). macam lama sangat tak jumpe, banyak betol la cerita, kebetulan sy pun baru balik dr kampung halaman jugak, kitorang ni memang dr kampung yg sama je, sebab tu la ada bnyk sangat cerita yg boleh diceritakan. hehehe.

hee, thank u dtg melawat i kat kedai :) awan2 yg lain, jemput la datang ke kedai sy ye. 


daaa :)

Thursday, 11 April 2013

jumpe semula lepas 13 tahun

hi, entry tertangguh ni, berkurun dah kejadiannye, tapi baru nak update kan, saja ambik mood seblum nk pg swimming class sambil tengok tv. hehehe.

hujung mac yg lalu, my old school fren dtg kl, hehe, kitorang kawan2 zaman sekolah menenah rendah dulu mmg rapat sangat, hari2 g skolah naik basikal sama2, sampaila kite tukar sekolah n duk asrama, lepas tu mmg da tak ada jumpe sangat sehinggala, kite g matrikulasi n sampai sekarang duk kat UM ni, tapi mujurla zaman sekarang ni ada facebook n mcm2 lagi social meedium yg membolehkan kite berjumpa n mengetahui perkembangan masing2.

jadi pastinya kami sangat excited untuk jumpe n bercuti sama2, macik ni dtg kl dan bwk sorang lg kawan (yg ni baru kenal time tu la, hehe, tp da jadi mcm kenal lama, sebab kami sama2 bergelak ketawa, lepak, makan2 dan jalan2 sepandag diorang berada di sini) 

sy hanya bwk mereka pg shopping sebab my fren nk pg carik barang untuk majlis pertunangan nya nanti, lagipun diorg hanya dtg sekejap aje. tp sempat jugak kami berphoto gediks d klcc, tapi panas sangat2, memancar terik sinar matahari nya. 




hehehe, macik sorang ni biasa nya memang selalu extra gedik ;) seronok sangat la. tapi, beberapa hari ada inai d tangan sungguh menarik perhatian orang di mana2, tak kira di tempat makan, di stesen minyak, di kedai2 dan di mana. kalau macam ni sy boleh jd duta inai, sebab sume org nak tau sy buat kat mana n nk buat jugak. ngeee :D


tadaaaaa, ketiga-tiga kami dah siap inai nya :)


rasa happy sangat. sy doakan semoga kita sume akn bahagia dan berjaya dalam setiap yg kite lakukan. amin

daaa, jumpe lagi:)

Wednesday, 10 April 2013

Mini Photoshoot :)

assalamualaikum, 
okay, dah berhabuk blog nye, tak menyempat2 nak update cerita dan segala kisah kehidupan yg berlaku.
oh ya, sebab sy excited, sy terus lompat untuk update mengenai kisah balik kampung saye. yeeaaaay, sy sangat happy baru je balik dr kampung halaman yg tercinta, bila balik kampung, baru sy sedar yg sy sgt kesian pada diri sendiri yg sentiasa sibuk dgn urusan study n kedai. kesian sgt la, sampai xde masa untuk diri sendiri :( dengan itu, bile balik kpg rasa sgt bahagia, berehat dgn seadanya, dan jumpe ikan yg fresh2, wahh, seronoks :)

seperti biasa, setiap kali balik kampung, kami xpernah jemu berphoto gediks di tepian pantai, kali ni kami da plan konon nk pg hari pertama, tapi sebab kepenatan tunda hari ke dua pulak. hari ke dua pulak, alahai peginye lambat sebab ada tamu dtg rumah, kena tunggu dulu kan, last2 6pm baru bertolak dari rumah, macam da nk postpone ke esokan hari tapi sebab adik bongsu skolah sesi tengahari kitorang pun pegi je, lepas tu siap dilema lagi kan, sebab dah 6pm, tapi tak masak lagi, karang kelua kol berapa pulak nak balik (oh ya, masa tu my parents da klua dulu, so kitorang seram kalo kitorang balik lambat n diorg sampai dulu tp kitorang tak balik lagi. huhhh, seram la kan, takot kena bebel, anak dara kelua petang2 dan balik senja malam)

ngeee, sikit2 dari pic kitorang. jangan rasa nak muntah tengok our gedikness ya :p




kalo dedulu suke sangat setiap kali pegi pantai, mesti nak tulis nama kat ats pasir kan, so, kami sesaja mengimbau kenangan menulis nama2 kami :) oh ya, nama panggilan di kalangan ahli keluarga dan sesetengah org kat kampung adalah 'cha'. hehee xde sape kenal my real name kat kampung pun :D



sebenarnya, hajat di hati, kami nak sgt tunggu sunset, tapi sebab di lema takut balik lewat and my parents sampai rumah dulu sebelum kami, so kami batalkan je niat tu, terus kami bergegas balik dan lagipun kami nak singgah rumah makcik nk ambik barang. 

tapi walau cemana pun, kami tetap rasa girang di hati. macam budak2 keci walaupun umur dah nk dekat 30tahun. haihh, ape la kan. 

Ya Allah, sy rasa sgt bahagia sekali berada di samping keluarga tercinta. terima kasih Ya Allah atas perasaan ni. semoga keluarga kami akan terus bahagia dan sentiasa berada dalam lindungan dan kasih syg Mu Ya Allah.

I LOVE MY FAMILY :)

Friday, 22 March 2013

Part 5 - My Shop: perabot dan susun atur

da lama nak update pasal ni untuk simpanan jadi kronologi kisah suka duka hidup. hehe, tak rasa untuk bercerita panjang, jd sy hanya tempek gambar dan biar gambar berbicara seadanya.

ini la yg mampu sy buat dan sy bersyukur dengan apa yg telah sy lalui ni. Ya Allah, alhamdulillah di atas segalanya, adakala nya di sebalik kedukaan tu, Allah turunkan kebahagian dan kegembiraan untuk kita. Sy ingin jadi seorang yg sentiasa bersyukur dan redha walau apa jua sekalipun yg sy lalui. InsyaAllah.

kepada kekawan yg tak datang kedai sy lagi, jemput datang :) alamat nye:

Fateema An Nur Enterprise,
No. 22A-2, Jalan Tasik Utama 10,
Medan Niaga Tasik Damai, Sungai Besi,
57000 Kuala Lumpur.


daa, tu je dulu, nanti sambung part lain lagi. bile nak habis, tak tahu. hehehe

Part 1: kedai baru 
Part 2: my car da jadi lori kecik 
Part 3: sy si tukang cat
Part 4: operasi mencari karpet & lain2

daaa, sampai ketemu lagi :)

terkunci pintu :(

semalam (21 mac - saja nak ingat date, heheh) adalah hari yg kurang baik dan harus jadi pengajaran untuk masa hadapan,

kejadian yg sangat-sangat buat minda tak mampu berfikir dengan betol. Ya Allah, sangat nervous. tak pernah terfikir sehingga ke usia ni lalui sume tu. al kisah nye, rushing sangat dr kedai yg pasang signboard tak siap2 sampai la ke malam till i have to postpone my swimming class. dah la first day kan, hmm. awal2 lagi da bagi bad impression pada coach. huhhh, i feel bad to them :(

sebab rushing sgt, n reached home at 845pm, terus cecepat naik atas tukar swimming suit, coach da tunggu kat swimming pool. skali dah siap, terus klua, ambik kunci dr himpunan kunci (ada 3 gugusan kunci: kereta, rumah & office, kedai) dengan yakin nya dah ambik terus tutup pintu. Ya Allah bile nk lock tombol atas, goshhhh.. i took the wrong key. KUNCI KEDAI okay. blurr n rasa nak nangis, seriously, i can't think of what should i do. lama jugak termenung depan pintu tu. fon pun tak ada, n i tak boleh nk ingat num sesiapa yg i boleh nk mintak tolong pun. akhirnye terpaksa i panggil kakak sebelah rumah, cakap ngan dia, apa dah jadi n i went down to meet my coach n sorang lg. diorang pun tolong fikir sama what can we do to solve my problems :( nasib la diorang ni baik n they said, it's okay, selesaikan dulu my problem.

finally, alhamdulillah, dah selamat semua nya, a big thank you to my kind neighbor and my new coach. kalau diorang tak ada tolong, i da tak tahu nak buat apa. semoga jadi pengajaran di masa hadapan supaya lebih berhati-hati dan tak kelam kabut.

Ya Allah, semoga hari-hari mendatang akan menjadi lebih baik dari hari yg pernah sy lalui dan semoga segala urusan ku dipermudahkan oleh Allah swt. Amin

when i was your man

hmm, how i really wish that u'll sing this song in future and FEEL it. okay bye.



Same bed, but it feels just a little bit bigger now
Our song on the radio, but it don't sound the same
When our friends talk about you all that it does is just tear me down
Cause my heart breaks a little when I hear your name
And it all just sound like uh, uh, uh

Hmmm too young, too dumb to realize
That I should have bought you flowers and held your hand
Should have gave you all my hours when I had the chance
Take you to every party cause all you wanted to do was dance
Now my baby is dancing, but she's dancing with another man.

My pride, my ego, my needs and my selfish ways
Caused a good strong woman like you to walk out my life
Now I never, never get to clean up the mess I made
And it haunts me every time I close my eyes
It all just sounds like uh, uh, uh, uh

Too young, too dumb to realize
That I should have bought you flowers and held your hand
Should have gave all my hours when I had the chance
Take you to every party cause all you wanted to do was dance
Now my baby is dancing, but she's dancing with another man.

Although it hurts I'll be the first to say that I was wrong
Oh, I know I'm probably much too late
To try and apologize for my mistakes
But I just want you to know
I hope he buys you flowers, I hope he holds your hand
Give you all his hours when he has the chance
Take you to every party cause I remember how much you loved to dance
Do all the things I should have done when I was your man!
Do all the things I should have done when I was your man!

Sunday, 17 March 2013

bekerja dan belajar di mana shj

assalamualaikum,

Ya Allah, lamanya dah x update blog. 1st entry of march? huhhhh, i've been so busy. sangat2, sampai masa untuk diri sendiri pun terabai, nak pegi salon dr dari tahun lepas sampai sekarang pun tak pergi. mengidam nk makan macam2 seperti keropok lekor n nasi kerabu pun xsempat nak cari. uhhh, sgt kesian pada diri sendiri, kalo la ada superman tetiba datang bawak sume yg sy nak ni, sy akn jatuh cinta padanya *hahahahah*

seriously ada banyak sangat yg ingin dicoretkan untuk menjadi lipatan sejarah di masa hadapan, tak mengapa, akan kucoretkan jua satu persatu nanti. hehhehe, sementara menunggu customer dtg tetibe rasa nk update blog. oh ya, sy baru balik bercuti, nanti akn diceritakan.

hari2 yg berlalu terasa sangat pantas sekali, sy mengejar waktu okay. seram nya kalau diingat kan, hanya tinggal 5bulan lebih shj lagi untuk sy seharusnya menamatkan pengajian ni, tapi terasa masa itu amat singkat, Ya Allah, sesungguh nya aku bermohon dikuatkan semangat ku untuk mengharungi perjuangan yg belum selesai ni.

setelah balik bercuti, rutin harian diteruskan macam biasa, hujung minggu adalah waktu yg sy harus berada di kedai, kekadang terasa malas menguasai diri, masakan tidak, hari2 biasa sy sibuk belajar *hehehe* hari minggu pulak harus ke kedai, tak masuk lagi keje sbg seorg bibik di rumah, Ya Allah, hanya Allah je yg tahu perasaan ni, namun bersyukur la kerasa sy dikurniakan kekuatan dan kesihatan oleh Allah swt untuk melalui hari2 yg indah seperti ni. mungkin ramai org yg nak jadi kuat seperti kite, tapi tak boleh, jadi bersyukurla selalu. Alhamdulillah.

disebabkan kekangan masa dan tanggungjawab pada diri sendiri terutamanya (yg harus menyiapkan study dalam tempoh yg ditetapkan), sy harus sentiasa bersikap positive. setiap detik waktu harus digunakan dengan sebaik2 nya. hehehe, dengan ini, sy harus bekerja dan belajar di mana2 sahaja. tadaaaa, pg kedai pun kena bwk buku2 dan journal. beginila rutin sebagai seorang pelajar dan pekerja. hehehe :)

di meja kedai saye :)
tak kisah la kan, yg penting kite rasa bahagia dengan kehidupan kite, smg sy terus kuat semangat siapkan sume ni. Amin.

Sunday, 24 February 2013

The Single Woman’s Sassy Survival Guide, Letting Go and Moving On

hari ni nak share satu buku yg bes untuk menguatkan semangat. sesuai for those who are having emotional breakdown tak kira la atas sebab apa.

bukan hanya untuk org yg break up, tapi jugak in term of letting go of friendship and career for better chance or future.


for those yg nak baca sinopsis n nak beli e-book ni, boleh klik kat sini. harga sangat berpatutan USD2.99.

i've read this e-book and can't put it down sampai tertido2 dgn phone kat tangan, hehe. oh ya, for those yg guna smart fon boleh la download aldiko or kobo reader. kalo guna kobo bes sebab boleh terus ada dictionar kalo ada certain word yg tak faham.

such an inspiring book, insyaAllah boleh menguatkan our inner strength. 

lagi kisah GPS yg menyeramkan

kali ni nk share lagi pengalaman menggunakan gps.  semalam, nak pegi upnm sebab nak jumpe customer n  uruskan pasal baju. upnm ni dekat je dgn my shop, tapi tak sure la sangat jalannya memandangkan memang tak pernah datang ke sana.

macam biasa, bantuan gps sangat diperlukan, dah okay dah okay da jalan nya, tapi da lintas semua kem sungai besi tak sampai2 pulak. sy memang tak ada idea di mana letaknya upnm ni sebenar-benarnya.
so, ikut kan je la, sampai la d hujung jalan, suruh belok kiri, mmg sunyi n jalan nye sempit. tak seperti selalu kalau jalan nak masuk university. seram dah, tapi serious ada signboard tulis UPNM (anak panah ke kanan yang masksudnye kena masuk jalan sempit tu). bila da masuk lorong sempit tu (hanya untuk satu kete je), Ya Allah, alangkah nevesnya sebab d sebelah kiri tu kawasan perkuburan cina dan lalang di sebelah jalan sangat tingi, seram sangat, hanya mampu berdoa dalam hati dan cari tempat nk patah balik semula, ntah la, kat mana UPNM pun tak tau la, memang rasa terketar2 okay. Ya Allah, nasib baik xjauh sangat sampai jumpe tepat nak pusing ke jalan ke luar dan nasib baik la di tengahari, bayangkan kalo malam, Ya Allah, xberani nak imagine. hehehe

tp alahamdulillah finally jumpe la UPNM nye lepas call my customer tu :) 
daaa, sampai di sini je, pegajaran nya, walau guna gps kena ada jugak serba sedikit idea tentang kat mana tempat yg nak di tuju tu :)

Saturday, 23 February 2013

Part 4 - My Shop: Operasi mencari karpet, perabot & lain2

Assalamualikum, 

nak update semula progress selama menyiapkan kedai comel sy, memang dugaan dan memerlukan semangat yg tinggi bile semua benda dari sekecil2 dan sebesar2 tugas dibuat dengan tangan dan kudrat sendiri. memang memerlukan, fizikal, mental dan emosi yg kuat. namun sesekali emosi tergangu jugak. well, we are human after all :) but, always keep ur mind positive ya,

for my tiny shop, i nak buat konsep: kedaiku rumahku ofisku jua :) hehehee, memandangkan kedai hanya akn dibuka pada hujung minggu shj kerana sy sendiri yg menjaga nya, hari2 biasa sudah terikat dengan tanggungjawab sebagai seorang pelajar sepenuh masa, makanya sy memerlukan ruang yg sangat selesa di bahagian my private room. di situ la sy akan berehat, menulis thesis/journal (yg paling kritikal buat masa sekarang). dengan itu, sy sememangnya menitik beratkan bahagian ni. hehehe :)

selama beberapa minggu jugak la, mencari sofa n karpet nak letak dalam bilik. nak cari yg murah dan cantik serta selesa la semestinya :) puas la mencari, tapi last2 kami dapat kat mana?

karpet:
- dah survey banyak tempat, finally beli di masjid india je, murah dan boleh tawar. yawar la samapai 60% samapai rasa sesuai dgn budget anda. tapi, pastkan masa nk tawar menawar tu, mmg da ada niat nk bli, jangan tawar2 tapi in he end xbeli pulak kan. so, kire sebelum tu, lalu la sume kedai dulu, get rough idea ttg price dari deretan kedai karpet tu. aim siap2 nak yg mana, senang la nk tawarkan, hehe. 

perabot
- sy perlukan sofa yg boleh baring. hahhaa, ye la kan, penat la jugak bile da seminggu duk buat keje n memerah otak, weekend kena g kedai, harus la memerlukan tpt yg sgt selesa. puas la mencari yg witin my budget, pegi mcm2 kedai perabot. tapi finally sy sy memilih membeli di kedai perabot uncle berdekatan dgn rumah sy di pantai dalam ni. uncle ni baik dan boleh tawar menawar. seronok sangat. hahaha

- lpas tu tak plan pun nk bli coffe table, tp bile uncle tu promot yg coffe table yg 1 set dgn meja kaca n kerus, terus nak jugak, sebab nak letak kat luar, boleh la customer duduk n kalo nk mkn2 pun boleh. okay, da puas hati yg ni.

- lain2 kerusi n mini sofa beli kat tesco je, murah n comel :) boleh la buat lepak2 kan.

rak and display materials
- rak semua beli kat GM klang, kat sini boleh cari kedai yg memang ada macam2 jenis, for me tak perlu bnyk sgt rak sebab bukan nk display semua, jz nk display color yg available. 

- manequin pun sama, beli d gm klang.
1. manequin dewasa : RM 260
2. mane quin kanak2 5 thun: RM 160
3. manequin kepala budak/dewasa: RM 20-40
4. hanger patung: RM 20 (kalau tak silap) - ada banyak jenis, ada murah n mahal
5. hanger kayu untuk gantung baju: ada bnyk price yg sy beli (3 for RM 5)

rasanya, sume da okay untuk bhgn luar, just tinggal bahagian my private room. alhamdulillah :)

boleh tengok part yg sebelum nye di sini :)

Part 1: kedai baru 
Part 2: my car da jadi lori kecik 
Part 3: sy si tukang cat

daaa, sampai ketemu lagi :)

Monday, 18 February 2013

Real Woman



Yes, Definitely, I'm real woman. hehehe, Alhamdulillah, thank u Allah for giving me this strength :)

Saturday, 9 February 2013

Part 3 - My Shop: Sy si tukang cat

haii, sambung lagi part yg ke-3,

dah siap buat partition sume, da ada my own office n store room sebab untuk my shop sy hanya nak buat macam home boutique. lagipun di permulaan ni, sy belum bercadang untuk membuka kedai separuh masa sahaja (buka weekend je), dan semuanya sy hanya buat sendiri je, sebab selama buat secara online, ramai sangat yg tanya kedai kat mana, sebab nak datang tengok sendiri. jadi setelah berfikir secara menyeluruh dan menimbang tara dari macam2 aspek, alhamdulillah, jadilah kedai kecil ni :) alhamdulillah. walaupu kecil tapi besar nilainya bagi sy.

merepek pulak ye, berbalik dengan cerita asal, hehe, bile da ada partition, ada pintunye pulak, contracor tu da tanya nak cat skali tak? pastu tanya upah berapa, hmm, macam tak berbaloi je. lagipun setakat cat je, dalam fikiran sy, susah cat je sendiri, walaupun kat rumah xde la sy pernah cat ke apa, tp adala tengok my dad n kadang2 my brother n sisters pun gotong royong tolong cat kat rumah, jz because i'm a big sister kat rumah, xdela pernah nak buat sume tu, kan ada banyak askar2 kecik yg boleh tolong. hehehe. walaupun sy tak tau sy boleh buat ke tak, tapi yakin boleh buat je la, sebab dah tetibe jadi kedekut nak bayar upah orang untuk cat pintu je kan. hehehe.

*kelakar pun ada bile i cite dengan my mom, n my mom pun setuju. dia pun cakap senang je kot, masa tgh call my mom, dengar my dad cakap dr belakang, beli la varnish n apa2 la dia sebut. my mom pun ckp, kalau ayah ada kat sana, boleh la tolong catkan pintu for me, alahaiii sedeh tetibe kan, deep in my heart rasa rindu sangat dengan my parents :(

akhirnye memang i ckp dgn contractor tu yg i cat sendiri je la nanti. heeee, contractor tu pun pandang i semacam. mesti la dlm hati dia ckp * biar betol dia ni nk cat sendir, entah boleh tak*

beberapa hari gak la memikir nk cat pintu color ape, sebab lantai da warna hijau. masa tu mintak teman kawan 1 ofis, hee, sebab segan jugak nk beli n takut nanti jakun sangat nk bli cat camana kan. last2 decide beli varnish yg warna kayu je, nampak lebih natural kan. hari tu nak buat tema color aqua, tapi sekarang rasa nk purple pulak. tp xtau la pulak lagi ni jadi ape pulak color akhirnya nanti.


persediaan alatan untuk mengecat :)

hehe, belum dicat lagi

tadaaaa, dah siap boley tahan kan :) hehe

heheh, da siap kan, dan rasa happy sgt. alhamdulillah, semoga selepas ni segalanya akan berjalan dengan lancar nanti. t.kasih semua yg selalu support saye. me luv everyone of u :)

Part 1 & Part 2 di sini :)

Part 2 - My Shop: my car da jadi lori kecik :)

assalamualaikum,

hehe, da siap ada part ni kan, maksudnya akan ada banyak cerita la ye. hehehe. ya, sesungguh nya sy ingin mengabadikan nya sebagai suatu kisah dalam hidup saya. supaya in future bile sy lihat2 balik sy boleh senyum dan menangis mengimbas segala apa yg telah sy lakukan. insyaAllah, semoga segalanya dipermudahkan.

entry ni khas untuk cerita kisah penat lelah menjadi buruh kasar mengangkat semua barang naik turun tangga, ohh, memang bermandikan peluh okay, mau beberapa kali angkut jugak la, naik tingkat 2 dengan bawak bebena seberat dengan kudrat seorang wanita. memang terasala ototnye, longgat n terketar2 rasanya kaki tangan ni. tapi alhamdulillah, sehingga ke saat ni da hampir siap mengangkat barang berat seperti meja, beberapa manequin dewasa dan kanak2, kerusi ofis yg berat tu, dan meja yg maha berat. Ya Allah, hanya Allah je yg tau di mana datangnya kuat semangat nak buat sume tu. syukur pada Allah dah selamat semua nya.

diharap selepas ni, jalan untukku lebih dipermudahkan oleh Allah swt.

daaa, tengok la, my car dah serupe lori kecik da, kat seat depan tu pun penuh ngn kotak manequin gak. hehehe.

paling kelakar time ni, roda kerusi tu asyik dok totalk2 belakang i tau, geram jeee lagi2 kalo ada jalan berlubang. boley tahan sakit gak dibuatnye.
daa, jumpe lagi di entry bahagian yg seterusnye :)

Part 1 di sini :P

Pak Mie Shelter

Assalamualaikum,

bagun2 pagi ni lepas kemaskan apa yg patut, macam biasa switch on tv, pasang wifi n tarik ipad dan terus cek email, fb  dan merayap di internet, ntah cemana tetiba terpandang d news feed tentang link yg org share, tergerak hati nak buka n baca secara details.

tak tau nape hati sy rasa tersentuh sgt baca blog ni, mengalir air mata, murni nye hati mereka buat macam ni kan, Ya Allah, semoga murah rezeki mereka untuk terus membuat amal seperti tu, tak semua org kuat semangat untuk buat semua tu, even me myself, pegang kucing pun tak mampu, bukan benci kucing, tapi sy allergic dengan semua binatang yg berbulu, rasa naik bulu roma kalau kena denagn binatang tu dan rasa nak menangis, memang sejak dr dulu lagi macam tu.

tapiiii, membaca blog 'Pak Mie Shelter' ni sememang nya sangat2 menyentuh perasaan, betapa murni sungguh hati mereka. jom kawan2 kite menderma seikhlas mungkin membantu Pak Mie n his wife untuk mereka terus bantu anjing n kucing terbiar tu. mungkin kite tak mampu nak buat macam apa yg Pak Mie buat, tapi dengan bantuan lain yg kite berikan InsyaAllah akn meringan kan beban mereka.


yg nak tau lebih lanjut boleh la klik kat sini. yang nak menderma, sila jugak lihat details di blog tu ye, ada disertakan num acc sekali.

daaa. selamat bercuti sume :)


Thursday, 7 February 2013

petua menghadapi kesedihan

assalamualaikum,

wahh, lama dah ni tak mengarang, sedikit sibuk dengan simulation n bila weekend menjelma sibuk dgn persiapan kedai pulak. seriously penat, tapi sy happy dan puas hati. alhamdulilllah, berdiri teguh di belakang sy adalah my mom n dad. thank u for ur continuous support, me love u both so muchhhhhh. muahhhh

oh, dah terlari dari tajuk asal, hehehe, sejak beberapa hari ni dalam kesibukan yg memang tak terkejar sempat pulak menjadi doc cinta pada beberapa kawan rapat, ya, semua org tau betapa hancurnya hati kalau cinta putus di tengah jalan, ataau pun kalo marriage tu jadi seperti bukan yg kite impikan, mungkin itulah dugaan yg Allah dah tentukan setiap orang. pasti ada hikmah nya kan. dan kena jugak kite ingat Allah sentiasa menduga hamba sesuai dengan kemampuan nya. 

Berikut sy sertakan beberapa petua bagi mengurangkan kesedihan yg di alami. hehehe, 


  1. Dekatkan diri dengan Allah s.w.t. dan perbanyakkan membaca al-Quran untuk ketenangan jiwa
  2. Lakukan seberapa banyak kerja untuk melupakan perasaan sedih
  3. Keluar bersama kawan-kawan dan lakukan aktiviti tertentu yang bermanfaat
  4. Jangan menyalahkan diri sendiri dan sentiasa berfikiran positif
  5. Bagi yang berkemampuan, pergi membeli belah bersama keluarga atau kawan-kawan
  6. Pergi ke tempat yang dapat menenangkan jiwa anda
  7. Amalkan tasbih, tahmid dan takbir. Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah s.a.w. kepada anaknya Siti Fatimah.
  8. Berdoa – Mohonlah kepadaNya. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin.
  9. Sibukan diri dengan sesuatu – Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran dan  pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah, kemasyarakatan dan sebagainya.
  10. Luahkan perasaan anda – Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya  (sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama), menulis dairi atau catatan harian, menulis blog dan  sebagainya.
  11. Senyum – Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah di hadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati.


secara personal, apa yg sy buat untuk menghilangkan kesedihan, sy sibukkan diri dengan aktiviti lain dan hendaklah selalu positivekan minda, 

kalau kite putus cinta, jz get rid of him from ur life, never look at his pics anymore. hehe. as for me, there is no such thing u can be friend with ur ex. NO, a big NO for me, once it over, yes, it's over, get ur life. tapi mungkin tidak bagi sesetengah orang, terpulang la, yang penting kite tau apa yg kite buat dan apa yg kite nak capai. yes, it will take sometimes. bersabar dan terus berdoa.

selain tu, di kala masa terluang, sy selalu baca buku ni, mmg penawar duka. hehehe, bacalah ye kalo sesiapa yg tgh bersedih atau kalau ingin buat muhasabah diri, sebab adakalanya kite selalu rasa diri kite ni tidak beruntung. 


daaa, jangan sedeh2 lagi :)

Saturday, 19 January 2013

Part 1: Pengajaran & Pengalaman: mengimbas segala keje yg pernah sy buat

oh harini terasa rajin update blog. melatih otak dan minda mengarang ayat untuk persiapan menulis paper n thesis. *heee, alasan la tu kan* tak la, nak mencari mood menulis dan buat keje. alahamdulillah da rasa lega lepas buat candidature defence, now boleh focus untuk tulis paper n thesis saja.

tetibe rasa nak mengabadikan cerita berdasakan pengalaman hidup:

sampai sekarang, sy memang tak penak bekerja secara official macam orang lain, haaa, bayangkan umur dah berapa, orang pun pelik tak keje2 pun budak ni, setiap kali balik kampung orang tanya, asyik la jawab tengah blaja lagi. haaaa, tak habis2 blaja nye.

tapiiiii, sy pernah buat beberapa keje secara tak rasmi:

1. part time kat JUSCO (sekarang da dikenali sebagai AEON). masa tu sy bernasib baik seba di tempatkan di kaunter J Card, kawan2 sy yg lain kena kat bahagian ikan pun ada, kesiann dia. apa yg bes, bile kat sini, duduk aje depan komp, tapi melayan karenanh customer bukan la sesuatu yg mudah ye kawan2. ad je masalah nye. dari keje kat sini, apa yg sy belajar:
- pertama sekali mestilah dr aspek komunikasi dgn macam2 jenis orang, dalam amsa yg sama meningkat kan  our self-confidence
- meningkat kan kesabaran dalam diri, hehe, harus la kan
- belajar dengan macam2 perangai orang, sebab selama ni sentiasa berada dalam kelompok yg sama, bile kat situ, macam2 orang dari pelbagai latar belakang pendidikan, ya, memang kite akan nampak semua nya tu dan mmg berbeza, lama2 kite akan faham :)
- yg pastinya, lebih menghargai nilai duit tu, sebab baru rasa susah nak cari duit, heee, salunye tinggal mintak dgn family je kan. 

2. latihan mengajar di salah satu sekolah menengah berasrama penuh d KL
untuk latihan mengajar masa my final year of undergrad study, sy mengajar di sekolah yg memang baik, sekali lagi sy bernasib baik dan bertuah kerana ditempat kan di sekolah begini, berlainan dengan kawan2 yg lain kena mengajar di sekolah yg teruk disiplin nya. haaa, balik2 rumah menangis pun ada, kitorang semuanya OKAY. alhamdulillah. memang bersyukur sangat, tiada sebarang masalah disiplin. apa yg sy belajar di sini:
- pertama sekali tentang dedikasi seorang guru tu, kat sini cikgu nye memang bersemangat. tapi sy memang bukan nak jadi seorang guru, hanya menjalankan tanggungjawab sy sebaik mungkin.
- yg ke-2, bile jadi guru, buat suara sy automatik jadi kuat. hahahaha, dr hari ke hari perasan suara mmg kuat, hehe.

3. part time tutor di uni
sepanjang lepas siapkan 1st degree, mmg da mengajar as part time tutor sementara mengambil mood nak sambung master. agak lama jugak sy mengajar, sehinggalah di awal phd, dalam beberapa tahun jugak. apa yg sy belajar:
- mengajar di peringkat ni, tiada  bnyk sgt cabaran nya, lagipun hanya sebagai tutor, kite pun xsempat nak kenal pelajar2 kita, hanya mengenali mereka2 yg aktif di kelas, hari2 pun sama. lama2 mengajar semua dah melekat dalam kepala dan da tau apa student nak tanya. tapi rasa gembira setiap kali bile da dpt result, student dtg say thanks. 
- cuma kita dapat belajar tentang cara pemikiran student sebab adakalanya boleh nampak sangat perbezaannya. tp, alhamdulillah sepanjang bertahun2 mengajar, tiada pengalaman buruk yg sy lalui. Cuma ketika mengajar di kala usia yg agak muda, gangguan personal itu sentiasa ada, so, bersabar saja :)

4. juru make up
sepanjang meneruskan pengajian yang sampai entry ni di tulis masih tak habis, untuk mengisi masa terluang di hujung minggu, sy menghadiri macam2 kelas (kena buat entry lain tentang class pulak ye, hehe) jadi salah satu class y sy hadiri adalah class make up, dari personal grooming hingga la ke bridal make up. ni antara kelas yg pernah sy hadiri:
i. kelas make up di kolej komuniti tanjug karang
ii. kelas make up dgn En. Mohd Fisol
iii. kelas make up dgn kak Ros
iv. kelas make up intensive di Akademi Red Glow (kat sini ada beberapa make up artis dr red glow sendiri, big thank u to kak Ina, kak Najwa. dan beberapa make up artist jemputan spt: MUA dr MAC, Val Shuq dan Amy Janz)

di sebabkan da belajar macam2 ni, sy mula ikut free outing untuk buat outdoor make up, start make up for dinner dan jugak pengantin. yg ni mmg can make money, tapi lama kelamaan sy dah xcukup tangan dan ada rasa bosan sebab terlalu terikat dgn macam2 perkara dan jugak busy dengan study dan online shop. akhirnya, slowly sy stop buat makeup dan hanya memenuhi permintaan rakan2 dan regular customer shj. 

apa yg sy belajar:
- kalau nak buat sesuatu, buat la bersungguh2, pasti ada pulangannya
- dalam dunia make up ni, lagi macam2 orang kite akan kenal, sebab akan kenal di kalangan make up aritist sendiri, models dan kalau make up pengantin (family dan kaum kerabatnya). haaa, mmg macam2 la ragam orang dan latar belakang serta cara pemikiran nya. so, pandai2 la bawa diri. hehee.

5. online biz
hmm, yg ni kena sambung entry lain, da penat mengarang. heheh. tambahan pulak cerita nya lebih panjang.

daaaa, nak sambung buat keje la pulak :)

Current Account

nak share cerita untuk buka current account. ni disebabkan ada sesetengah perkara tu kite kena bayar guna cek, dah kalo selalu sangat penat la nk uruskan pegi bank, buang masa dan nak berurusan di bank tu plak adakalanya hmmm, macam la kite ni suke sangat nak ke sana kalau tiada urusan yang penting kan, tapi ada sesetengah pegawai bank mmg baik dan melayan pelanggan dengan penuh tanggungjawab. *terima kasih pada pegawai bank yg sangat profesional*

untuk yg nak buka current acc, bagi maybank kena ada 'introducer' yg memang dah ada current account dgn diorang lebih dr 6 bulan. manakala untuk cimb pulak, tak perlu introducer, bole buka akaun terus. bagi sy, sy buka akaun atas nama company. antara dokumen yg duperlukan:

1. sijil SSM sekali dengan details perniagaan yang 2 keping tu
- bagi sesiapa yg buat secara online, tak dapat yg 2 keping details perniagaan tu, jadi apa yg perlu anda buat, pegila SSM dan ambik detail stu, kena bayar RM 13 untuk print 2 keping details peniagaan tu, tp prosesnye cepat saja, xsamapai 5 minit, nak cari parking yg berjam, hehee. sy nasihatkan pada sesiapa yg nk ke situ bawalah kawan, teman tunggu kat kereta sementara kite pg nk print tu atauuu kalo tak ada kawan nak teman, naik la lrt ke kl central dan jalan kaki :)

2. cop company kite (cop bulat yg ada nama n cmp num)

3. IC kite,

hehe, tu je la dokumen yg diperlukan, da boeh buat, dan dlm masa 2-3 hari bekerja da dapat buku cek.

tapi, AWAS kalo jumpe pegawai bank yg kerek (mungkin ada masalah rumah tangga atau masalah dgn rakan sepejabat, urusan jadi makin rumit, hehehe, mcm sy la aritu, terpaksa pegi ke cawangan lain sebab geram dgn seorg pegawai d bank g sy berurusan ni. nasib baik cawangan yg ke dua tu sangat baik dan bnyk membantu)

heee, itu la cerita nya pada kawan2 yang nak buka current acc atas nama company :)

daaa. selamat berhujung minggu

Friday, 18 January 2013

di hari cand defence

haaa, akhrnya tiba la hari yg penuh debaran ni, 17 jan. kebetulan ari ni adalah birthday my ex housemate, shimah, ohh teringat zaman bertahun lama nya kami duduk serumah, mesi akn celebrate bday punya d tgh mlm menjelang nye 17hb tu wpun berdua je, heheh, msti nk ada cake segala la. tapi sebab da pindah hanya wish dia dari jauh je, tapi esok hari sabtu kami kelua makan2 dan shopping. hehe

berbalik semula dgn cerita candidature defence ni, ya ampun, 2 hari kot sakit perut. sabo je la, xtau la sakit perut sebab neves atau memang ditakdirkan sakit perut. tapi alhamdulillah, masa present tu tak ada la sakit perut menyerang. risau kannnn, kalo tetiba tgh becakap sakit perut pulak :p

da siap present, hmm, harap2 okay la hendak nya, risau la jugak, banyak lagi tak siap ni, tapi da dengan yakin cakap ngn supervisor boleh siap bulan 5, huhh, tu adalah motivasi dan memberi ingatan pada my unconcious mind so that it will do something :) ye, I have to do something n just sit back n relax.

sepanjang minggu menjelang nya presentation tu, memang terasa berat beban di kepala, buat segalanya dengan mengikut arus pemikiran saja, tak boleh berfikir dengan maksimum gitu. alhamdulillah nasib tak blur masa present tu, tapi alhamdulillah jugak, sebab baru je buat proposal defence haitu m kebetulan baru balik dr qatar buat presentation. jadinye yg ni macam ulang tayang je gitu, sume pun masih berbekas di ingatan lagi *ayat tak menahan*

selesai presentation, kami pun buat group discussion macam biasa sebelum pegi lunch sama2 lepas tu. haaa, supervisor dah memberi tekanan untuk siapkan tulis thesis bulan May nanti. haaaa, neves tak neves la kan. tp tak mengapa, sy akn berusaha :)


tadaa, ssebahagian dr slide presentation

nota kaki: hmm, nk smbung tulis entry percutian hari tu pun xsempat lagi. aiyakk. now busy siapkan preparation untuk pembukaan kedai baru. smg dipermudahkan. amin

Monday, 14 January 2013

persediaan utk candidature defence

sepatutnya skrg sy bertungkus lumus membuat persediaan utk cand defence, buat slide dan baca materials yg diperlukan nanti. tp entah kenapa, berkecamuk rasa hati. hehehe *ayat tak menahan - sendiri pun rasa nak gelak*

sekarang rasa hidup seolah2 mengikut flow je, tak mampu nak berfikir sangat. hmm, ikut kan saja, memang tak cukup tangan rasanya nak buat semua benda, dan sebabkan tiba2 pulak nak kena buat cand defence dan jugak supervisor dah bagi tekanan untuk menyiapkan thesis secepat mungkin. Ya Allah, bantulah hamba Mu ini dan permudahkan la dalam setiap urusan ku. 

ditambah jugak dengan gangguan perasaan di kala ni, namun alhamdulillah, kali ni hati sangat kuat. mungkin pengalaman hidup buat hati jadi lebih kuat ya. hehe. dan ada banyak kegembiraan yang datang dari hari ke hari. alhamdulillah di atas segala rezeki dan nikmat yg Allah berikan. terasa betapa beruntungnya sy berbanding dengan insan lain di luar sana, alhamdulillah. selalu nak ingatkan diri sendiri supaya jangan mengeluh dengan setiap dugaan yg di hadapi, malahan kena bersyukur kerana setiap apa yg berlaku pasti ada hikmah nya. mungkin bukan sekarang, tapi di masa hadapan, kerana Allah maha Mengetahui :)

okay, sila la sy sambung buat keje dr terus merepek di sini. hehehe


daaaa :)

Friday, 11 January 2013

How Did you Know by Gary Valenciano

hehe, malam2 layan perasaan yg tengah sedeh, dengar pulak lagu2 cinta macam ni, lagi la sedeh mengimbas kenangan lalu. aicehhh. haha. no, i'm okay :) sedeh sikit2 tu biasa la. slowly la kan. hehe

sebenarnya, tadi da mmg malas nak buat keje, tengok la cite kat tv, buka la chanel 131 and ada drama philiphines tajuk 'All My Life' sepanjang cite tu asyik terdengar lagu ni dan menggamit perasaan, terus cari. hehe, nasib jumpeeee. seronoks

jom la layan sesama lagu ni, simpan untuk kegunaan masa depan, utk di dedikasi dengan insan yg tersayang. ngeee :p



da ada video, mesti la nak tau lyrics pulak kan.


I remember so well
The day that you came into my life
You asked for my name
You had the most beautiful smile

My life started to change
I'd wake up each day feeling alright
With you right by my side
Makes me feel things will work out just fine

CHORUS

How did you know
I needed someone like you in my life
That there was an empty space in my heart
You came at the right time in my life

I'll never forget
How you brought the sun to shine in my life
And took all the worries and fears that I had
I guess what I'm really trying to say
It's not everyday that someone like you comes my way
No words can express how much I love you

daaa, sila la layan lagu ni. sy akan dengar lagu ni samp tak larat nak dengar dah :p

Part 1: kedai baru :)

assalamualaikum, 

dalam kesibukan menyiapkan report aritu da mmg ada kisah ni, tapi terbantut sekejap. heheh, yela, mana nk menang tangan menyiapkan report dalam kesuntukan masa, terus lenyap kejap dalam fikiran pasal hal ni. hehehe. tapiiiii, sekarang pon kena lenyapkan dulu lagi, kira2 semua kena stop dulu sampai selesai candidature defence dan perbincangan pasal siapkan thesis. kena letak priority tau. tak boleh ikut perasaan *harus selalu ingatkan diri sendiri tentang perkara ni*

memang lepas ni bakal tak menang tangan untuk tulis thesis sebab supervisor da bagi pressure suruh siapkan cepat2. tapi dalam pada tu, semangat tinggi sangat la kannn nk buka kedai jugak. heheh, harap2 murah rezeki insyaAllah. dengan ini, sy keje 7 hari seminggu lepas ni. kurus kering la nanti. hehehe.

tapi, arini mintak excuse ngn diri sendiri untuk sambung berangan lagi pasal kedai sebab otak da tepu lepas tungkus lumus tulis report dan tadi da hantar, so dengan gembiranya sambung semula angan2 untuk siapkan kedai baru nanti. alhamdulillah :) semoga segala urusan akan dipermudahkan oleh Allah swt.

hmm, okay stop dulu la. eh eh, sy da terfikir nk buat warna tema ape. tadaaaaa, ni la color nanti. insyaAllah :)
 

kedai baru sy :)
Ya Allah, semoga Allah mempermudahkan segala urusan ku dan siapkan phD ni cepat2. amin.

Candidature Defence?

penat sungguh rasanya, otak pun tak mampu nak berfikir sangat.

padan muke sendiri la kan, tak cek siswa mail lama sangatttt, sampai dah terlepas due date menghantar report candidature defence. alkisahnya, 8hb aritu tetiba teringat dah lama sangat tak cek siswa mail, sekali, haaaaa terkejut macik. hehehe, rupanya da kena buat cand defence next wk tapi yg paling besnye due date tu 7hb. mmg blurr kejap xtau nak buat apa, sebab semalam yg due date nye kan. hehehe. tp lepas tu terus call yang uruskan semua yg berkaitan dgn report tu nak mintak anta lewat sikit. ye la kan, dah nk buat camana lagi kan, mmg tak boleh nak hantar pun, langsung tak siap la. hehehe

dah lepas call, nasib la dia kasi anta khamis malam, huhh, ada masa 2 hari untuk siapkan report. mcm lipas kudung tapi sebab da penant sgt nak fikir, buat la seadanya shj. Ya Allah, harap2 next wk okay la semua nya. presentation 17hb nanti. hee, td da anta hard copy report dah. alhamdulillah, mmg rasa lega, tinggal nak siapkan powerpoint je lagi dan bersedia. hehehe

disebabkan dua hari menulis report tanpa henti, makanya arini sy dah tak boleh nak tengok da sume yg berkaitan dgn nya, hehehe, habiskan masa dgn berangan deco2 kedai pulak :)

meja ofis yg serabut seserabut kepala tuannya :p

Thursday, 3 January 2013

my big brother's wedding

aikk, tetibe update blog da jadi mcm keje pulak malam ni. hehhe. ini adalah dengan alasan untuk cari mood tulis paper bile da masuk office nanti. ada bnyk timbunan keje yg menunggu, so, sementara tu biar kite menulis secara santai dan bersahaja d blog sebelum menulis dgn sangat serius sambil dahi kerut2 untuk tulis paper *da siap kerut2 dahi pun nk siapkan 1 page bekurun jugak, hehehe*

a week before fly to qatar, me da balik kpg for my big bro's wedding. this is 1st wedding in our family. yippieeee, everyone was so excited. mana tak nya, nak sambut org baru dlm family, me myself can feel the excitednessssss *haha, bahasa zmn baru okay*

dlm sibuk dengan keje sendiri, mommy asyik duk call suruh beli macam2, haihhh, sabo je la kan, till one day bile mom call, i told her not to ask me to do n find anything about the wedding till weekend, cz i dont wanna think about that *hee, jahat nye la sy masa tu kan* maafkan diriku mom, hehe, but surely my mom understand why i do that. i'm too busy all the time with so many things regarding to preparation for qatar. collecting all results and do the simulation, every day i'm going back late from the office. this is too rare okay. my office hour start from 11am-4pm. hehehee, but few wks before i'm going back to my home town, i went early in the morning n back quiet late till i've to ask my fren to accompany me. hahhaa, seram la balik lambat2. 

hehehe, so, this is the story before i'm going back, but, i'm not that bad, when weekend is coming, i call my mom and ask, wht she needs n wanna me to do and I'll settle everythg without fail. seee, i'm good daughter :p *jgn jealous*

finally, hari yg ditunggu timba n i fly to sibu, my sisters n younger brother are waiting for me at sibu and sempat kitorg bua last minute shopping for his big day, belikan hadiah semua tu. everyone mmg excited sgt. 

me as big sister in family play an important role, i want this moment to be his precious moment in his life. n i'm glad that he's happy for what i've done, the day after his wedding, he came to me, hug me n saying that he's really thank to me for wht i've done. at that time, i can't help myself from crying, it's happy tears. ohh, i'm soo emotional. deep in my heart, i'm really happy for him and i pray that he'll live happily ever after with his wife. ehhh, why so emotional. should be very happy post right? hehehe

alhamdulillah, everthg goes well and everyone happy, i'm jz going back for a while, tp sempat tolong mommy kemas sume pingga magkuk, basuh periuk belanga sampai hitam sume jari dan tgn kasar. hehehe, but, that was fine, i'm okay with it. bile lagi kan. dapat jumpe sedara mara lagi. mengeratkan silaturrahim lagi, 

hehe, jom kite layan2 pic sepanjang hari pernikahan dan persandingan dan pic sekitar majlis. tapiii, pasti nya pic kami adik beradik yg mmg suke sgt posing je la plg banyak. pic pengantin nya masih dlm proses oleh photographer kami, InsyaAllah, nanti share pic pengantin pulak.

suasana di hari majlis pernikahan,
first pic adalah kumpulan berzikir dan lain2 tu majlis kenduri yg gotong royong :)

sebahagian pic dgn pengantin, pic pengantin xbanyak,
kena tunggu dr photographer

kami adik beradik yg mmg suke sgt posing xkira tempat dan waktu,
yg ni di hari pernikahan

hehe, lagi pic kami sekeluarga, di hari persandingan :)
 daa, nanti sambung semula dengan entry percutian. insyaAllah