Tuesday, 24 May 2016

2015 yang indah

dah nak masuk pertengahan 2016 tapi masih mau mengimbau 2015? hehehe. tak mengapa kan, kenangan adalah suatu yg tak dapat dibeli, jadi harus kita simpan dengan baik.

2015 adalah tahun yang penuh cabaran dan kemanisan bagi kami. walaupun permulaannya agak menyedihkan selepas keguguran di penghujung tahun 2014. tapi suami selalu mengingatkan bahawa perancangan Allah untuk kami adalah sebaik rancangan yang telah Dia aturkan untuk kami.

walaupun perit untuk menerima dan akur dengan kenyataan tapi lama kelamaan, telah nampak satu persatu hikmah dan sesungguhnya percaturan dan perancangan Allah adalah sebaik-baiknya untuk kami berdua. Alhamdulillah.

selepas keguguran bayi pertama kami, sy telah bekerja sekuat mungkin untuk menyiapkan thesis dan sekali gus perasaan ingin menamatkan perjuangan PhD tu datang dengan membuak-buak sekali. berkat dengan doa dari keluarga, sokongan dari rakan seperjuangan dan sokongan dari suami yang sentiasa berada di sisi menjadi peneman yang paling setia akhirnya Februari 2015 berjaya menghantar thesis untuk semakan. tidak lupa juga supervisor yang sentiasa memberi semangat dan tunjuk ajar supaya dapat siapkan cepat-cepat. sebenarnya kalau dikira dugaan dan halangan, pasti ada, tapi di entry ni, sy hanya ingin menulis yang manis-manis sahaja. in shaa Allah, lain kali kalau rajin update yg pahit dan manis pula.


selepas berjaya menghantar thesis, kami berdua (saya dan suami) pergi menunaikan umrah. alhamdulillah, kami dijemput menjadi tetamu Allah ke tanah suci. terima kasih ya Allah. sebelum pergi, ternyata hati ini sebenarnya ragu-ragu juga, ya, kita insan yang penuh dosa dan ingin menghadap Allah di rumah Nya, pasti terasa sangat kerdil kan, bermacam-macam perasaan bermain di fikiran sebelum nak pergi tu. tapi jauh di sudut hati sentiasa berdoa dan yakin lah pada setiap apa yang akan dilalui nanti adalah cara Allah menunjukkan kasih sayang Nya kepada kita. In sha Allah, di kesempatan lain, sy kongsikan tentang perjalanan umrah kami supaya dapat menjadi panduan kawan-kawan yang nak ke sana nanti.


berada di tanah suci terasa ketenangan yang lain sangat, hati rasa sebak dan sayu bila kali pertama melihat kaabah di depan mata, terasa betapa kerdil nya diri dan betapa banyak dosa yang tidak terhitung, tapi Allah masih lagi mengasihi diri ini. seringkali juga kita mengeluh kalau diuji dengan ujian yang tak seberapa. Ya Allah, ampun kan lah kami. hmmm, tetiba rasa sedeh pula dan rasa rindu tanah suci. semoga Allah akan menjemput kami ke sana semula nanti.

sepanjang kami di tanah suci, urusan kedai kami diurus sepenuhnya oleh pekerja kami, kami memang banyak terhutang pudi pada pekerja kami yg seorang ni, alhamdulillah, dia menguruskannya dengan baik sepanjang kami di tanah suci, bila dia nak berhenti kerja, sy rasa sangat sedeh sebab akan kehilangan orang yang dipercayai dalam menguruskan kedai kami. tapi jauh di sudut hati sy, sy juga mendoakan dia mendapat pekerjaan yg lebih baik sebab dia ada kelulusan yg baik juga, tak mungkin selamanya kerja di butik kami sahaja. tak mengapa lah, dia sentiasa dekat di hati saya kerana baik pekerti nya.

alhamdulillah juga, sepanjang kami di tanah suci, hasil jualan juga sangat meningkat berbanding yang sebelum nya. terima kasih ya Allah.

perkara yang paling menggembirakan kami, lepas balik umrah bila akhirnya sy dapati sy positive mengandung sekali lagi. Ya Allah, terharu nya masa tu. satu persatu Allah makbulkan doa kami. terima kasih Ya Allah. terasa sangat bersyukur dengan setiap rahmat dan kasih sayang Allah kepada kami. sesungguhnya Allah telah mengaturkan sedemikian rupa untuk kami. hari-hari dilalui seperti biasa dan kami berdoa semoga kali ni akan selamat semuanya dan semoga Allah akan mempermudahkan untuk sy melalui nya. Alhamdulillah, semuanya baik-baik saja.



menunggu hari-hari untuk viva, setelah terdapat sedikit masalah, akhirnya Ogos 2015 adalah masa yang ditunggu-tunggu untuk viva. sesiapa pun akan rasa sangat gentar, seram dan semua perasaan akan datang bila menjelang hari viva. tapi, akhirnya sekali lagi Allah mempermudahkan urusan viva sy pada haritu. Alhamdulillah, hanya perlu buat minor correction dan seterusnya boleh hantar dah. Ya Allah, pada masa ni, perasaan sangat bercampur baur. akhirnya, perjuangan tu bakal tamat. ya, bakal tamat tak lama lagi. setelah keluar dari bilik viva, terus hantar message pada suami dan family. suami yg ada kursus pada hari tu, sanggup ambik half day supaya dapat hantar dan ambik isterinya. terima kasih sayang, segala jasamu dikenang dan tersemat jauh di lubuk hati. hehehe.

ada masa kurang 2 minggu untuk buat pembetulan dan serahkan semula final thesis kalau ingin sertai konvokesyen 2015 ni. alhamdulillah, setelah melalui banyak juga masalah akhirnya berjaya hantar juga. terima kasih Ya Allah atas segala kasih sayang Mu.

episod menunggu surat senat pula, memang agak banyak juga liku-likunya. namun setelah beberapa lama menunggu akhirnya dapat juga, dan ini maksudnya dah berjaya sertai konvokesyen 2015 ni. rasa excited? sebenarnya perasaan tu biasa-biasa saja pada mulanya, tapi bila tengok ramai-ramai pada hari kejadian tu rasa seronok dan ada perasaan lain yang datang. sempat hati berbisik kepada diri sendiri. alhamdulillah, akhirnya semuanya selesai. yang paling menyeronokkan juga, dalam konvokesyen ni, sy membawa bersama 'our little precious'. saya tak pernah menduga semua nya akan menjadi seperti ni, tapi ternyata apa yang Allah aturkan adalah yang terbaik. yang pasti, sy rasa sangat bahagia sekali. bila di ingat semula, sy boleh senyum sendiri dan juga mengalirkan air mata terharu. terima kasih Ya Allah. kalau boleh sy hanya ingin ingat yang manis-manis sahaja, walaupun secara logik mana mungkin semua nya indah-indah sahaja.



setelah semuanya selesai, sudah mula masuk ke alam pekerjaan dan melalui hari-hari seperti biasa. Tanggal 22.12.2015, lahirla putera comel kami. terima kasih ya Allah kerana telah memudahkan semuanya. kami namakan baby kami Daniyal Iskandar.

daniyal masa baru dilahirkan

masa nak keluar dari hospital


kini daniyal dah 5 bulan, semakin lincah. alhamdulillah, daniyal tak banyak sangat ragam, senang nak jaga, pasti dia sudah terbiasa dengan kesibukan dan sentiasa 'multi tasking' semenjak dalam kandungan bonda lagi agaknya. hehehe. 



alhamdulillah, semoga 2016 pun akan mengukir lebih banyak kenangan yang indah-indah belaka :)
dengan ini, sekiranya kita diuji oleh Allah, sy akan selalu mengingatkan diri sendiri supaya sentiasa bersabar dan redha kerana pastinya Allah telah mengatur sesuatu yg lebih baik tanpa pengetahuan kita. in shaa Allah.

Thursday, 19 May 2016

weekend getaway - The Kabin

Assalamualaikum,


akhirnya da sampai hari jumaat, semua orang pasti tertunggu-tunggu sebab akan ada cuti yang panjang untuk berehat dan bergembira bersama keluarga tersayang. masa zaman study dulu, setiap hari pun sama saja, tak la tertunggu-tunggu sangat hujung minggu menjelang, tapi setelah berada dalam alam pekerjaan, jumaat adalah hari yang sangat ditunggu-tunggu.

in sha Allah petang ni, kami akan ke 'The Kabin' sebagai birthday trip untuk si dia. hari tu anniversary daniyal demam, so ganti dengan yang ni pula, lagi pun tarikhnya dekat-dekat je.

sy memilih the kabin, konon buat surprise book siap-siap, tapi setiap kali dia cakap, i kena pg outstation la nanti, dengan menggelabah nya akan tanya, oh date nya bila? sekali kena date ni, habis la. tetapi ahamdulillah sehingga hari kejadian, semua nya okay dan harinya dah tiba pun iaitu harini. yeayyy.

pada hari birthday tu, bila cakap ada hadiah untuk dia dan cerita menggelabah setiap kali dia cakap ada outstation. kami gelak sama-sama. susah juga ya plan macam ni.

kali ni, tak beli pun kek, buat kek sendiri. gigihhh. tapi macam xberapa jadi dan buat awal pula masa weekend. sy kurang berbakat dalam buat kek yg macam ni agak nya, sudah terbiasa buat kek lapis dari kecik lagi. jadi kalau buat birthday cake atau kek yg seangkatan dengan nya salu sy tengok macam tak cantik kejadiannya. perlu gigih lagi berusaha.

kami berdcadang buat mini photoshoot dengan daniyal sekali, sebab kami belum lagi ambil proper pic bersama-sama disebabkan kesibukan yang diluar batasan. masih lagi menyesuaikan diri dengan kehidupan yang agak baru ni, dengan kehadiran daniyal dan memasuki alam bekerja yang kadang-kadang diluar jangkaan kesibukan nya. namun, dalam semuanya ini, sy tak henti-henti memanjatkan kesyukuran kepada Allah swt. terima kasih Ya Allah.

okay, sy doakan kawan-kawan semua akan melalui hujung minggu yang indah bersama keluarga :)


Tuesday, 10 May 2016

selamat ulang tahun perkahwinan yg ke 2

wahhh, bila buka blog tengok tajuk ulang tahun perkahwinan pertama kami, aduhaiii, setahun yang lepas.

ni post pertama tahun 2016? teruk nya. huhh

alhamdulillah, sudah menginjak di tahun ke 2 perkahwinan kami dan dikurniakan seorang penyeri hidup kami Daniyal Iskandar. terima kasih Ya Allah atas kurniaan dan rezeki mu.

harini tak larat nak tulis panjang-panjang sebab ada banyak sangat kerja yang perlu diselesaikan, tapi demi sebuah kenangan tetap juga sy ingin mengabadikan nya secara tulisan di sini.

pada hari tersebut, daniyal demam, so kami sama-sama jaga daniyal kat rumah je, lepas da tengahari daniyal macam dah baik sikit dan hantar ke baby sitter. hehehehe. kami terus keluar pegi jalan-jalan dan makan-makan. itu sahaja. no anniversary getaway for this year. hehe. memandangkan birthday si dia terlalu dekat dengan anniversary kami, so kena pilih salah satu je, anniversary getaway atau birthday trip. heee, kalau dua-dua nak sekali gus, kuruslahhhh nanti :)

heee, pic masa majlis kat kl 10.05.2014.


nah, pic daniyal da 4bulan lebih.


in sha Allah, kalau rajin nanti sambung tulis lagi. semoga semua dipermudahkan setiap urusan oleh Allah swt. 



Thursday, 23 April 2015

Ulang tahun pekahwinan pertama kami

our 1st anniversary is coming. alhamdulillah, tanpa sedar telah berlalu setahun usia perkahwinan kami. terasa sekejap saja, teringat dulu di saat ini, tengah sibuk sangat, fikirkan baju yg belum siap sepenuh nya. maklum lah, sy menjahit dan sediakan sepenuhnya alatan dan kelengkapan perkahwinan. suatu yg agak mencabar, tapi, seperi biasa, dirikiu seorang yg berjiwa besar, akn buat apa saja yg diingin kan. alhamdulillah.

setahun berlalu, ada banyak sangat benda yg berlaku, dari pelbagai segi. sebagai ingatan untuk diri sendiri, hanya rasa kesyukuran kepada Allah yang boleh diungkapkan kerana sesungguhnya Allah adalah sebaik perancang.

kisah paling sedih, bila miscarriage november lepas. kalau tak sekarag dah sarat, tunggu hari je lagi. tapi semua yg berlaku pasti ada hikmah. sy sudah redha dengan semua nya.

dalam kesedihan itu, setahun telah mengukir banyak kenangan indah dalam hidup kami. alhamdulillah, dengan gabungan sy dan suami, perniagaan dah jadi lebih maju, sekarang sibuk pindah ke lokasi baru. alhamdulillah, suami pun dah ada studio sendiri. benarlah, berdua lebih baik dari satu, sebab idea dan perspektif kita berbeza. bersyukur kerana si dia seorang yg supportive walaupun selalu terdapat percanggahan idea. sebenarnya, kalau dikira sy dan suami sangat2 berbeza pandangan dan perwatakan. pendek kata kami sangat berbeza dari setiap perkara. kalau nak list kan perbezaan, senang sekali, kalau cari persamaan (hmm, mungkin sy perlukan lebih masa untuk berfikir). tapi, dengan itu life jd lebih menarik sebab kite akn cuba belajar apa yg pasangan kite suka. jadi untuk pemilihan konsep butik kami kali ini, ada banyak sangat percanggahan dan ubah suai, kerana harus ambil kira idea ke dua-dua nya sekali. kami berharap kami dapat buat yg terbaik. in shaa Allah 

dalam jangka masa setahun ini juga, Allah telah izinkan kami menjadi tetamu Nya di baitullah. tidak dapat digambarkan perasaan bila dapat melihat kaabah di depan mata sendiri. sesungguh nya Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, terasa kerdil sangat bila berada di rumah Allah, semoga kami akan di jemput ke sana lagi di masa hadapan.

sebenarnya, terlalu banyak nikmat yg telah Allah berikan, kadang2 terasa jahil sangat, sebab dalam nikmat tersebut, kite sempat lagi merungut dengan ujian kecil yang Allah berikan, Ya Allah, semoga kami dijauhkan dari golongan tersebut.

sempena ulang tahun perkahwinan ni, sy ingin memanjatkan kesyukuran dan doa kepada Allah, semoga hubungan ini kekal di bawah rahmat dan kasih sayang Allah dan juga, supaya dengan hubungan ini akan menambahkan kecintaan dan keimanan kami kepada Allah swt. amin.


oh ya, ni antara hobi si dia, mengumpul semua yg berkaitan dengan 'life history' kami. semua benda yg mempunyai nilai sentimental bermula dr kad kawin ada dalam ni. oh, tiket masa merisik dan tunang pun ada. hehehe, dah penuh pun 1 sticky album kami. bila melihat kembali semua ni, sy rasa ini suatu idea yg baik tau. so kawan2 boleh praktikkan.

antara benda yg si dia tampal dlm ni:
- flight tiket
- tiket masuk ke mana-mana tempat perlancongan
- ada juga resit bayaran tempahan hotel
- tiket bas
- tagging bag ( especially yg jarang2 kami pegi) kalau tagging bag balik sarawak tak la. hehehehe. kecuali jika ada hari-hari bersejarah baru simpan
- parking tiket masa pg holiday (hahaha, kelakar kan) tapi rasa best bile tengok balik, kerana di setiap tu ada cerita nya
*dan apa saja yg kamu rasa punya sentimental value. so, kawan2, start collecting everything about u n him :)



Sunday, 5 April 2015

Mee Kolok di Dayang Sarawak Corner

Assalamualaikum,

heee, dah lama tak update blog. harini nak update pasal makan la pula. nak update pasal umrah dan semua yg berkaitan supaya boleh jadi rujukan kawan-kawan lain yang nak ke sana, tapi, rasa malas dan macam banyak sangat nak tulis plus nak cari gambar. uhhh, malas nya. in shaa Allah tunggu kita rajin nanti okay.

kedai makan ni letak nya tak jauh dari stesen LRT Sg Besi. sebenarnya dah hampir 2 tahun kami ada kedai di Sg. Besi tapi tak pernah perasan pun kedai ni. kedai makan ni pemilik nya orang sarawak sendiri, menu dia simple je, ada mee kolok, nasi ayam dan laksa sarawak.

oh ye, kalau kawan-kawan nak tau mee kolok ni makanan yg agak popular di sarawak. rasa nya macam mee la. hehehe. kelainan nya pada struktur me tu sendiri. kalau di sarawak, ada pelbagai jenis, ada yg jenis sup, goreng, ada ayam n daging juga. tapi, di kedai ni, ada 1 jenis je, mee kolok je nama nya, tak ada nama tambahan seperti yg ada di sarawak. kalau di sarawak, dia akan jadi, mee kolok goreng, mee kolok daging, mee kolok special dan macam-macam lagi la. heeee, sorry, tak tau la nak describe, pegi makan n rasa sendiri okay :)

kita sebenarnya belum berapa nak rajin nk tulis panjang-panjang, masih terasa lagi kepenatan mengarang thesis haritu, jadi kalau boleh kita mmg tak mau nak taip berjela, tapi update laju-laju sebab takut gambar yang di snap masa pegi makan hari tu dah ke bawah sangat dan kita tak larat dan scroll 'camera roll', so kita gagahkan diri update juga.


lokasi sebenar adalam dalam bangunan tempat letak kenderaan warna merah-kelabu tak jauh dari LRT Sg Besi, boleh nampak dari situ juga.  



ni mee kolok yang dijual di kedai ni, kalau kat sarawak sendri ada macam-macam jenis. 
harga: RM 5 sahaja.

sesiapa yg nak pegi, jangan lupa singgah butik kami juga. hehehe :)

Monday, 24 November 2014

pastry kacang merah

sekarang masih lagi dlm mood berpantang, makan pun jaga2 lagi. tak boleh sembarangan sahaja.

sebabkan si dia masih dalam mood tak mau makan nasi for dinner, jadi saya kena fikirkan makanan untuk dia, kalau ikutkan dia, dia boleh makan roti bakar ke, roti stim ke, tapi kesian juga kalau selalu sangat makan benda sama.

jadi hari ni, kami decide buat pastry kacang merah dan juga sausage. lagipun senang je buat nya.

Bahan-bahan 

- 4 keping pastry ready made
- kacang merah (sy beli yang ready made juga)
- sausage di belah dua
- 1 bj kuning telur

Cara membuat nya.

- untuk red bean pastry, pastry di bahagi kepada 2 bahagian, 1 bahagian di kelar ya seperti dalam gambar di bawah
- letak red bean (atau apa sahaja yang kita suka, nutella ke, inti apple pie or apa2 jem) di bahagian yg satu lagi - boleh rujuk gambar 
- satukan ke 2 2 bahagian pastry tu tadi, dan tekap hujung setiap lipatan tu dengan garpu ya, nampak la macam garis-garis tu
- da siap, sapukan kuning telur kat bahagian atas
- bakar dlm oven selama 25mins dengan api atas bawah 160 degree atau lebih (mengikut kepanasan oven masing-masing)

- utk pastry sausage pula, kelar 1 keping pastry, lepas tu anyamkan saja (boleh rujuk gambar)







tadaaa, ni pastry yg da siap, 2 keping untuk dia bawak pegi ofis pagi ni :)


- contoh puff pastry ready made, boleh dapatkan kat mana2 supermarket, biasa ada dalam kawasan frozen food yg ada chappati semua tu

oh ya, rasa pastry ni sedap, sy tak berani makan sgt, just rasa sipi2 je. sama macam kite beli kat bakery, si dia pun cakap sama mcm bakery. tak rugi try tau, hehehe. boleh jd regular resepi sebab boleh dipelbagaikan, kalau letak inti karipap pun mesti sedap kan. hehehe. tunggu lepas da habis berpantang betul-betul nanti, boleh la try berinovasi lagi. hehehe.

wassalam 

Monday, 17 November 2014

Air mandian herba

dalam beberapa minggu ni, post di blog akan dipenuhi dengan post yang berbaur emosi dan post berkaitan dengan berpantang. sesuai dengan situasi yang dialami oleh si penulis. hehehe

harini, sy nak kongsikan tentang mandian herba. selama beberapa hari ni memang sy amalkan mandian herba anugerah yg suami belikan di kedai jamu, sebab haritu tak menahan2 nak jugak suruh dia belikan. biasalah kesabaran tak berapa tinggi

tapi beberapa hari ni, sy kembali menggunakan mandian herba secara tradisional yg disediakan oleh sang suami. telah menjadi tugas tambahan dia menyediakan air mandian sebelum keluar pegi bekerja


Bahan-bahan yang digunakan dalam air mandian.

- daun serai wangi
- daun serai biasa
- daun mengkudu
- daun kulit kayu manis
- daun sembung (betul ke tak ni, tapi lebih2 kurang begitu lah bunyi nya)
- daun bunga kantan
- daun lemuni

Semua bahan-bahan di atas direbus dan mengeluarkan aroma yg sungguh wangi satu rumah. 

lepas mandi air rebusan ni, rasa segar dan bau wangi daun herba. hehehe. 

p/s: terima kasih sayang, semoga Allah balas segala jasa u syg, dan Allah sentiasa jaga dirimu untukku. 

pengalaman berpantang selepas keguguran

ni adalah hari ke-11 berpantang selepas keguguran aritu. kebanyakan blog2 yg sy baca menyarankan pantang 2 minggu bagi keguguran 3 bulan ke bawah. sama macam my case, gugur ketika 12 minggu.

sepanjang permulaan di beberapa hari, kami kena banyak membaca dan tanya mak ayah kat kampung serta kawan2 camana proses nye. ye la kan, sebab tak bersedia lagi untuk melalui proses berantang, jadi memang tiada pengalaman pun. kami berdua sama2 cari info dan apa yang kena buat. mak dah suruh buat macam2 sebab dia risau kan, lagi pula dia duduk berjauhan dari kami. kami ikut satu persatu yg mak suruh buat. hehehe. terima kasih juga kawan2 yg banyak bg info dan apa yang nak kena buat. terima kasih sangat2. semoga Allah balas kebaikan kalian. tak kurang juga yg memberikan kata semangat dan doa. terima kasih. hanya Allah yang dapat balas kebaikan kalian semua. alhamdulillah sebab kami di kelilingi keluarga dan sahabat yg baik belaka.

info dari blog Kak Engku Bidan Bersalin:


Mengikut ilmu perbidanan Melayu, keguguran ialah situasi yang dianggap lebih serius daripada kelahiran. Keguguran umpama buah yang gugur sebelum masak dan dipercayai akan membawa kesan yang kurang menyenangkan, iaitu mudah diserang angin gugur atau dikenali angin jahat. Angin Gugur - ialah angin yang menyerang selepas keguguran, mengakibatkan ibu mudah terdedah kepada pelbagai masalah alahan makanan dan persekitaran. 



Mengikut petua Melayu, penjagaan dalam pantang bersalin adalah lebih mudah berbanding penjagaan ibu yang keguguran. Ibu dalam pantang bersalin dikehendaki sentiasa memanaskan badan dalam peraturan rawatan dan pemakanan. Berlainan halnya dengan ibu yang keguguran, sebab mereka tidak boleh dirawat dengan cara panas atau sejuk dari segi perubatan dan pemakanan. Oleh sebab itulah, bukan mudah untuk menjaga ibu-ibu keguguran, tambahan pula bagi yang tidak berpengetahuan atau berpengalaman dalam hal perawatannya.



Tempoh Pantang Keguguran Mengikut petua Melayu, terdapat pelbagai pantang larang ibu keguguran dari segi pemakanan dan cara hidup harian. Berpantang ibu bersalin ditamatkan mengikut jangkamasa keguguran. Jika berlakunya keguguran selepas dua minggu hingga tiga bulan kehamilan, ibu pantang berjimak selama 30 hari. Ini adalah kerana angin gugur telah sedia ada untuk menyerang atas kesilapan pantang larang. Jikalau keguguran berlaku pada usia kehamilan 4-5 bulan, ibu harus pantang berjimak selama 40 hari. Jikalau keguguran berlaku lebih daripada bulan keenam, ibu pantang berjimak selama 44 hari. Namun, untuk lebih berkesan pantang larang pemakanan ibu keguguran akan tamat apabila ibu kembali hamil dan bersalin.



Cara sy berpantang:


sy dah setkan untuk tak keluar rumah selama 2 minggu, seperti kebanyakan yg disarankan berdasarkan keguguran yg berlaku pada usia 12 minggu.

Supplement yg sy makan:

1. Jeli gamat - untuk merawat luka dalaman
2. Habbatus sauda - yg ni memang dah amalkan dari masa mengandung lagi
3. Folic acid - suburkan rahim, dah makan dari mengandung lagi juga
4. Pati ikan haruan - merawat luka dalaman dan kesegaran bada - hmm, yg ni rasa nya sangat tak sedap. Ya Allah, bertabah je la sy nak minum ni. baru minum 1 botol dah rasa tak mau minum lagi :( tapi, sy akan cuba untuk menghabiskan sekotak yg suami belikan. ada 7 botol. huhh
5. Jamu mak dara gold - yg ni tak tau bile nak makan, tetiba dia balik keje bawak sekali dengan tunku semua tu. ada kawan nasihatkan makan after 1 month.
6. Set berpantang keguguran daripada Shaklee yg merangkumi: Alfalfa, Vit-C, Vitalea, Zink, B-complex & Osteomatrix



Penjagaan lain 

1. Tunku - suami belikan tunku herba mak dara. pagi dan petang bertunku. hehe. rasa bes kena tunku ni, perut rasa selesa
2. Mandian herba - sy guna mandian herba anugerah. macam xde bau herba sangat. suami decide nak buat mandian herba sendiri saja. hehehe, lagi bes, rasa segar and wangi
3. Bengkung - kite guna bengkung moden yg memang beli lama dah masa zaman dulu2 nak kempiskan perut. untuk bengkung mak suruh guna kapur dengan limau nipis buat malam2 je. siang2 bengkung guna minyak panas je. tapi lepas beberapa hari, kena ruam pula dan jadi gatal. sebab peluh kot. so, kite pakai bengkung malam je. 
5. Minyak kayu merah - nasib baik masa kat langkawi ada beli minyak ni, kalau tak, tak tau nak guna minyak ape. ni guna untuk sapu kat perut dan kaki. untuk panaskan perut dan kaki.

Pemakanan:

- buat masa sekarang, kite makan nasi + ikan bilis goreng dengan halia & bwg merah saja, kalau suami ada di rumah dia akn masakkan sayur sawi air letak halia & bwg putih. kalau dia keje, kite makan nasi dgn ikan bilis je. kite tak berani nak main2 air lagi, orang tua2 pesan jangan main2 air sgt, nanti tgn mudah penat sampai ke tua. dah lebih seminggu baru makan ikan selar, ikan lain tak berani lagi nak makan. semua nya tak berani. hehehe
- pagi2 bangun pagi, minum susu kambing + kurma. dah dalam 10am macam tu, makan oat+kismis atau minum milo cicah dengan biskut. 
- rutin makanan sama saja, kalau lapar, makan la kurma atau kismis. memang la boring jugak, kadang2 rasa nk makan kerepek, nak makan maggie la, nak ambik aiskrim dalam peti ais la. almaklum la duduk kat rumah, memang panjang akal la nk makan benda bukan2 yg nerepek tu. tapi tak la, ehheehe 

secara keseluruhannya sy tak ada masalah dengan makanan ni. semua okay je. rasa sedap je kat tekak. hehehe. alhamdulillah, tak ada masalah sembelit, semua nya okay.  

Pemakaian:

- kena pakai stokin setiap masa. takut masuk angin. kalau masuk angin nanti sakit2 bdan pula. pakai baju tebal sikit. tido tak boleh pasang aircond dah. kipas pun kena pasang slow2

Kerja rumah:

- kerja rumah semua tak boleh buat dulu. walaupun kadang gatal sgt tangan tu. jangan, sabar dulu. karang da sihat. buat la. buat sementara waktu, semua kerja rumah suami kena buat semuanya. Semoga Allah merahmati dirimu ye syg. 

Mengikut kata Dr, kita boleh merancang semula kehamilan selepas dari tempoh 3 bulan keguguran. In shaa Allah, pada masa tu, rahim da bersedia untk hamil semula. 

Ya Allah, semoga semuanya baik2 saja dan tiada masalah apa2.

Untuk rujukan di masa hadapan, senarai makanan yag boleh dan tak boleh di makan semasa berpantang

Jadual Makanan Yang Boleh Dimakan dan Tidak Boleh Dimakan Semasa Pantang
Blog asal boleh klik sini.


BOLEH
TIDAK BOLEH

AYAM & DAGING



  • Burung puyuh
  • Burung merpati
  • ayam hitam
  • ayam didik
  • ayam selasih
  • ayam kampung
  • daging batang pinang

  • Ayam biasa (takut gatal)

IKAN

Penting:
Ikan berbisa jika dimakan oleh ibu-ibu dalam pantang boleh menyebabkan turun darah dan bentan

Ikan haruan menyembuhkan luka.
Ikan yu membanyakkan susu ibu
  • Ikan haruan
  • Ikan yu
  • Ikan selar
  • Ikan gelama
  • Ikan jenahak
  • Ikan merah
  • Ikan tenggiri
  • Ikan kurau
  • Ikan bawal putih
  • Ikan senangin
  • Ikan bilis
  • Ikan kering
  • Ikan masin
  • Ikan keli
  • Ikan bawal hitam
  • Ikan terubuk
  • Ikan duri
  • Ikan pari
  • Ikan sembilang
  • Ikan parang
  • ikan kembung
  • Ikan tamban
  • Ikan cencaru
  • Ikan tongkol
  • makanan laut
    • udang
    • sotong
    • kerang


ULAM ULAMAN

Ulam-ulaman ini mengandungi fiber, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan.

Jantung pisang membanyakkan susu ibu

Ulam kunyit mengembalikan kecergasan badan dan
menyembuhkan luka dalaman

  • halia
  • Serai
  • Lengkuas
  • pucukpegaga
  • pucuk mengkudu
  • pucuk ulam raja
  • lempuyang
  • jantung pisang rebus
  • daun atau ubi cekur
  • bunga kantan
  • kunyit hidup
  • daun lemuni hitam
  • daun kaduk
  • daun sekentut
  • daun kesum
  • daun cemumar
  • daun pudina
  • daun kari
  • daun bebuas
  • daun ruku




SAYUR-SAYURAN /

Penting:
Mengambil sayur-sayuran  menjalar, sejuk serta beranginboleh menyebabkan ibu-ibu kembung dan sakit-sakit badan.

Lobak putih dan peria membanyakkan susu ibu

Peria memudahkan buang air besar, membantu membersih dan melancarkan peredaran
darah dalam tubuh.

  • Ubi kentang
  • Peria
  • Sawi
  • Lobak merah
  • Lobak putih


  • Ubi kayu
  • Kangkung
  • Petola
  • Terung
  • Cili
  • Timun
  • Tomato
  • Brokoli
  • Kubis
  • Seledri
  • Terung
  • Timun
  • sayur keladi
  • pucuk ubi
  • pucuk paku
  • bayam
  • sayur atau daun keti (bunga putih)
  • kacang panjang
  • kacang botol
  • labu
  • rebung
  • jeruk maman
  • petai
  • jering


BUAH-BUAHAN

Penting:
Makanan tersebut dilarang kerana dapat mengakibatkan sakit tulang dan sejuk otot serta lemah sendi. Penyakit-penyakit tersebut diketahui telah banyak berleluasa di barat dan dikenali sebagai artritis dan rheumatisme.
  • Buah anggur
  • Kurma
  • Oren
  • Epal merah
  • Strawberi
  • Peach
  • Prune
  • Kismis
  • Longan cina

  • Nenas
  • Limau
  • buah lai
  • tembikai susu
  • tembikai merah
  • tembikai cina
  • epal hijau
  • kiwi
  • buah pear
  • pisang
  • jambu
  • belimbing
  • durian belanda
  • mangga
  • betik
  • ciku
  • langsat
  • nangka
  • cempedak
  • pisang masak hijau
  • pisang nangka
  • pisang embun
  • pisang udang
  • ubi kayu
  • ubi keladi
  • sengkuang
  • manggis
  • macang
  • kuinin
  • binjai



LAIN-LAIN MAKANAN

Asam jawa membantu membuang air besar selain dari
menyegarkan tubuh badan 
  • Biskut
  • Roti
  • Nestum
  • Quaker Oat
  • Cornflakes
  • Masakan panggang
  • Masakan rebus
  • Masakan kukus
  • Masakan bakar
  • Masakan salai
  • Asam jawa
  • Asam keping
  • Tempe
  • Burger
  • Nugget
  • Sosej
  • Bihun
  • Mee
  • Kuey teow
  • Laksa
  • Telur
  • Semua jenis ubi
  • Semua jenis makanan laut
  • Masakan berminyak boleh tetapi sedikit/jarang-jarang


AIR

Penting:
Ibu-ibu tidak boleh minum minuman sejuk, tajam dan jus daripada buah-buahan yang dilarang

Air kunyit mengecutkan rahim dan mencuci darah.

Air rebusan pegaga ini membersihkan darah dalam tubuh ibu yang baru
melahirkan anak.
Manjakani berfungsi untuk mengering dan mengetatkan pangkal rahim.

Air jus halia kurma boleh membuang angin dalam badan dan menambah tenaga.

Air madu memanaskan badan.

  • air suam
  • air pati kunyit
  • jus pegaga
  • air halia
  • air kopi
  • air manjakani 
  • jus halia kurma
  • air madu
  • air ais
  • air sejuk
  • air bergas
  • air tebu
  • air cincau
  • air kelapa muda
  • air jus buah-buahan yang dilarang



Wassalam

Thursday, 13 November 2014

YANG TERINDAH - DAKMIE

hari ke-7 berpantang selepas keguguran. badan rasa tak sihat lagi, nak buat kerja pun macam tak ada mood.

emosi pun tak stabil lagi, selalu jadi sensitive dan sedeh, especially tengok pic ibu mengandung dan baby yg kecik. sedeh rasa nak nangis

sedang melayan perasaan, tetiba teringat kan lagu ni. masa tengah kawan2 dengan suami dulu, dia pernah nyanyi lagu ni over the phone sambil dia main gitar. gigih sangat u masa tu tau syg. dah la kite kawan je lagi masa tu, cuma da start rapat la. tak malu sungguh. hehehe. nasib baik suara sedap, mula-mula ingat u nak main gitar je, sebab u tak cakap u nak nyanyi pun, tetiba ada suara nyanyi, i ingat suara yg rekod. sedap. hehehe

hmmm, kenapa tetiba feeling sangat memuji suami sendiri ni, buang tebiat sangat la kau ni kan cik kak oi. maaf ye kalau karang ada yang meluat nak baca. biasa la emosi kan tak berapa nak stabil, fikir pun macam2. segala macam bermain di fikiran. 

menghadapi situasi yg tak pernah disangka seperti ni banyak menguji diri kita. dari situ juga kita dapat mengenal lagi pasangan kita dengan lebih dekat lagi. Ya Allah, sesungguh nya aku bersyukur kerana Engkau temukan aku dengan dia. 

apa yg dia buat untuk sy selama menjaga sy yg berpantang ni, sangat la sy ak mampu untuk membalas nya. semoga hanya Allah yg akan membalas nya, setiap kali mengenang semuanya, hati sy akan jadi sayu, rasa sedeh dan bersyukur datang sekali dan menyebabkan senang je air mata gugur. terima kasih Ya Allah. satukan lah hati kami sehingga ke akhir hayat kami dan limpahkan kasih sayang antara kami selamanya. 

kadang-kadang Allah menemukan kita dengan orang yg salah sebelum kita menjumpai dia, ini kerana supaya bila kita jumpa orang yg selayaknya, kita akan sangat menghargainya. sesungguhnya perancangan Allah adalah sebaik-baiknya untuk kita. 

begitulah juga dengan ujian kali ini, mungkin inilah sebaik perancangan dr Allah untuk kami. pasti ada hikmah di sebaliknya.

okay lah, kite layan lagu ni pula. layan  perasaan lagi. hehehe. bile nak abis ntah.

Yang terindah - DakMie


Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Maaf jika ku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah



Wednesday, 12 November 2014

SEDEKAH SUBUH

Salam,

pagi-pagi sy terbaca tentang perkongsian ini. semoga bermanfaat untuk kita semua amalkan. terima kasih kepada yang telah mengongsikan artikel ini.

SEDEKAH SUBUH...

sememangnya kita hidup ini penuh dengan dugaan, dan banyak perkara yang menjadikan kita stres. masalah kewangan, kerja dan sebagainya.
bagi saya ...ingin sekali berkongsi pengalaman agar dapat menjadi salah satu jalan keluar bagi sahabat-sahabat di fb,whatapps

sedekah subuh ini telah lama kami (penulis dan group laksanakan) hampir 10 tahun lamanya, cuma baru-baru ini sahaja saya berani berkongsi dengan sahabat kerana sebaiknya amalan disembunyikan. Namun kerana ingin menjadikan perkara ini amal jariah kami, maka saya mewar-warkan di sini.

saya terbaca satu hadis hampir 10 tahun lalu tentang, malaikat keluar bersama mentari pagi dan mendoakan mereka yang bersedekah dengan limpahan rezeki dan mendoakan orang yang tidak bersedekah dengan ancaman kemusnahan harta benda dan laknat. Sangat menakutkan ketika saya membaca tulisan tersebut terus saya memulakan sedekah subuh keesokkannya.

oleh kerana zaman yang menuntut segala-galanya hendak pantas, maka sukar bagi kita yang bekerja hendak mencari fakir miskin atau anak yatim pada subuh-subuh hari sebagaimana Zainal Abidin (Sydina Ali) melaksanakannya di Madinah.

oleh itu, setiap pagi saya memasukkan wang ke dalam sebuah bekas kuih sebaik sahaja sudah solat subuh, dan apabila sampai masa 30 hari atau 40 hari saya akan serahkan kepada kakak saya untuk memasak sarapan pagi untuk diberi kepada anak yatim dan fakir miskin setiap hari. kami memberi makan hampir 30-40 orang fakir miskin sarapan pagi setiap hari sejak 10 tahun yang lalu dan kami telah menemui pelbagai PERISTIWA AJAIB yang tidak mampu saya ceritakan di sini.

sejak 4-5 bulan yang lalu saya telah mula menyebarkan amalan ini, dan pada hari Rabu lepas semasa saya di Kuching saya telah memberitahu rakan-rakan ketika makan malam, dan salah seorang dari mereka "pick up" apa yang saya katakan.
pada hari Jumaat, dia sibuk mencari saya di pejabat, kerana ingin mengucapkan terima kasih, kerana baru sahaja sekali dia melakukan sedekah subuh ini dia sudah dianugerahkan rezeki, iaitu menantunya mendapat pekerjaan.

tadi dia bercerita lagi, claim kerja luarnya sudah diperoleh sedangkan pada kebiasaanya claim akan mengambil masa satu tahun baru dibayar.

seorang lagi sahabat menyatakan, "apa yang aku tidak mintak pun dapat, sampai perkara yang aku fikir tak logik pun aku dapat" itulah kata-katanya...

seorang sahabat lain, mempunyai anak istimewa, dan anaknya kini sudah boleh bercakap....memanggil namanya IBU...setelah 5 tahun tidak mampu berkata-kata.

seorang sahabat lagi berkata, dia berasa sangat tenang, walaupun ada banyak masalah, tuntutan kerja dan sebagainya...tenang setenang-tenangnya. Ini adalah kali ke-10 dia memberikan sedekah selama hampir setahun.

CARANYA?...mudah sekali

pilihlah WAKTU yang paling AFDHAL....iaitu SELEPAS SUBUH DAN SEBELUM SYURUK..dan masukkanlah tak kira berapa sen/rm ke dalam tabung sedekah subuh itu, semasa hendak memasukkan wang itu berniatlah apa sahaja niat yang baik-baik untuk anda dan keluarga....dan masukkan ke dalam tabung itu sehingga genap sebulan, agihkanlah kepada mana-mana orang/badan yang memerlukan dan teruskan amalan itu seperti biasa. Bagi kumpulan saya, kami menyediakan sarapan pagi untuk anak yatim dan fakir miskin.

setiap ahli dalam rumah perlu mempunyai tabung sedekah subuh mereka sendiri, walaupun anak itu berusia 6 bulan...

seperkara lagi sekiranya kita out station,tetapi diteruskan dengan memasukkan duit sedekah subuh itu ke dalam wallet kecil atau sampul surat duit raya setiap subuh, selepas balik dari out station pindahkan duit dalam sampul duit raya tadi ke dalam tabung sedekah subuh kita...

Moral of the story: POWER OF SEDEKAH.

terima kasih sahabat yg kongsikan catatan ini. Semoga bermanfaat kepada yg membaca. Admin sejak dulu percaya pada kekuatan sedekah yg mampu keluarkan kita dari masalah... kuncinya Ikhlas mengharap REDHA Allah semata2. ALLAH MAHA PENGASIH tak akan pernah lupa utk menolong hambaNya...