Monday, 24 November 2014

pastry kacang merah

sekarang masih lagi dlm mood berpantang, makan pun jaga2 lagi. tak boleh sembarangan sahaja.

sebabkan si dia masih dalam mood tak mau makan nasi for dinner, jadi saya kena fikirkan makanan untuk dia, kalau ikutkan dia, dia boleh makan roti bakar ke, roti stim ke, tapi kesian juga kalau selalu sangat makan benda sama.

jadi hari ni, kami decide buat pastry kacang merah dan juga sausage. lagipun senang je buat nya.

Bahan-bahan 

- 4 keping pastry ready made
- kacang merah (sy beli yang ready made juga)
- sausage di belah dua
- 1 bj kuning telur

Cara membuat nya.

- untuk red bean pastry, pastry di bahagi kepada 2 bahagian, 1 bahagian di kelar ya seperti dalam gambar di bawah
- letak red bean (atau apa sahaja yang kita suka, nutella ke, inti apple pie or apa2 jem) di bahagian yg satu lagi - boleh rujuk gambar 
- satukan ke 2 2 bahagian pastry tu tadi, dan tekap hujung setiap lipatan tu dengan garpu ya, nampak la macam garis-garis tu
- da siap, sapukan kuning telur kat bahagian atas
- bakar dlm oven selama 25mins dengan api atas bawah 160 degree atau lebih (mengikut kepanasan oven masing-masing)

- utk pastry sausage pula, kelar 1 keping pastry, lepas tu anyamkan saja (boleh rujuk gambar)







tadaaa, ni pastry yg da siap, 2 keping untuk dia bawak pegi ofis pagi ni :)


- contoh puff pastry ready made, boleh dapatkan kat mana2 supermarket, biasa ada dalam kawasan frozen food yg ada chappati semua tu

oh ya, rasa pastry ni sedap, sy tak berani makan sgt, just rasa sipi2 je. sama macam kite beli kat bakery, si dia pun cakap sama mcm bakery. tak rugi try tau, hehehe. boleh jd regular resepi sebab boleh dipelbagaikan, kalau letak inti karipap pun mesti sedap kan. hehehe. tunggu lepas da habis berpantang betul-betul nanti, boleh la try berinovasi lagi. hehehe.

wassalam 

Monday, 17 November 2014

Air mandian herba

dalam beberapa minggu ni, post di blog akan dipenuhi dengan post yang berbaur emosi dan post berkaitan dengan berpantang. sesuai dengan situasi yang dialami oleh si penulis. hehehe

harini, sy nak kongsikan tentang mandian herba. selama beberapa hari ni memang sy amalkan mandian herba anugerah yg suami belikan di kedai jamu, sebab haritu tak menahan2 nak jugak suruh dia belikan. biasalah kesabaran tak berapa tinggi

tapi beberapa hari ni, sy kembali menggunakan mandian herba secara tradisional yg disediakan oleh sang suami. telah menjadi tugas tambahan dia menyediakan air mandian sebelum keluar pegi bekerja


Bahan-bahan yang digunakan dalam air mandian.

- daun serai wangi
- daun serai biasa
- daun mengkudu
- daun kulit kayu manis
- daun sembung (betul ke tak ni, tapi lebih2 kurang begitu lah bunyi nya)
- daun bunga kantan
- daun lemuni

Semua bahan-bahan di atas direbus dan mengeluarkan aroma yg sungguh wangi satu rumah. 

lepas mandi air rebusan ni, rasa segar dan bau wangi daun herba. hehehe. 

p/s: terima kasih sayang, semoga Allah balas segala jasa u syg, dan Allah sentiasa jaga dirimu untukku. 

pengalaman berpantang selepas keguguran

ni adalah hari ke-11 berpantang selepas keguguran aritu. kebanyakan blog2 yg sy baca menyarankan pantang 2 minggu bagi keguguran 3 bulan ke bawah. sama macam my case, gugur ketika 12 minggu.

sepanjang permulaan di beberapa hari, kami kena banyak membaca dan tanya mak ayah kat kampung serta kawan2 camana proses nye. ye la kan, sebab tak bersedia lagi untuk melalui proses berantang, jadi memang tiada pengalaman pun. kami berdua sama2 cari info dan apa yang kena buat. mak dah suruh buat macam2 sebab dia risau kan, lagi pula dia duduk berjauhan dari kami. kami ikut satu persatu yg mak suruh buat. hehehe. terima kasih juga kawan2 yg banyak bg info dan apa yang nak kena buat. terima kasih sangat2. semoga Allah balas kebaikan kalian. tak kurang juga yg memberikan kata semangat dan doa. terima kasih. hanya Allah yang dapat balas kebaikan kalian semua. alhamdulillah sebab kami di kelilingi keluarga dan sahabat yg baik belaka.

info dari blog Kak Engku Bidan Bersalin:


Mengikut ilmu perbidanan Melayu, keguguran ialah situasi yang dianggap lebih serius daripada kelahiran. Keguguran umpama buah yang gugur sebelum masak dan dipercayai akan membawa kesan yang kurang menyenangkan, iaitu mudah diserang angin gugur atau dikenali angin jahat. Angin Gugur - ialah angin yang menyerang selepas keguguran, mengakibatkan ibu mudah terdedah kepada pelbagai masalah alahan makanan dan persekitaran. 



Mengikut petua Melayu, penjagaan dalam pantang bersalin adalah lebih mudah berbanding penjagaan ibu yang keguguran. Ibu dalam pantang bersalin dikehendaki sentiasa memanaskan badan dalam peraturan rawatan dan pemakanan. Berlainan halnya dengan ibu yang keguguran, sebab mereka tidak boleh dirawat dengan cara panas atau sejuk dari segi perubatan dan pemakanan. Oleh sebab itulah, bukan mudah untuk menjaga ibu-ibu keguguran, tambahan pula bagi yang tidak berpengetahuan atau berpengalaman dalam hal perawatannya.



Tempoh Pantang Keguguran Mengikut petua Melayu, terdapat pelbagai pantang larang ibu keguguran dari segi pemakanan dan cara hidup harian. Berpantang ibu bersalin ditamatkan mengikut jangkamasa keguguran. Jika berlakunya keguguran selepas dua minggu hingga tiga bulan kehamilan, ibu pantang berjimak selama 30 hari. Ini adalah kerana angin gugur telah sedia ada untuk menyerang atas kesilapan pantang larang. Jikalau keguguran berlaku pada usia kehamilan 4-5 bulan, ibu harus pantang berjimak selama 40 hari. Jikalau keguguran berlaku lebih daripada bulan keenam, ibu pantang berjimak selama 44 hari. Namun, untuk lebih berkesan pantang larang pemakanan ibu keguguran akan tamat apabila ibu kembali hamil dan bersalin.



Cara sy berpantang:


sy dah setkan untuk tak keluar rumah selama 2 minggu, seperti kebanyakan yg disarankan berdasarkan keguguran yg berlaku pada usia 12 minggu.

Supplement yg sy makan:

1. Jeli gamat - untuk merawat luka dalaman
2. Habbatus sauda - yg ni memang dah amalkan dari masa mengandung lagi
3. Folic acid - suburkan rahim, dah makan dari mengandung lagi juga
4. Pati ikan haruan - merawat luka dalaman dan kesegaran bada - hmm, yg ni rasa nya sangat tak sedap. Ya Allah, bertabah je la sy nak minum ni. baru minum 1 botol dah rasa tak mau minum lagi :( tapi, sy akan cuba untuk menghabiskan sekotak yg suami belikan. ada 7 botol. huhh
5. Jamu mak dara gold - yg ni tak tau bile nak makan, tetiba dia balik keje bawak sekali dengan tunku semua tu. ada kawan nasihatkan makan after 1 month.
6. Set berpantang keguguran daripada Shaklee yg merangkumi: Alfalfa, Vit-C, Vitalea, Zink, B-complex & Osteomatrix



Penjagaan lain 

1. Tunku - suami belikan tunku herba mak dara. pagi dan petang bertunku. hehe. rasa bes kena tunku ni, perut rasa selesa
2. Mandian herba - sy guna mandian herba anugerah. macam xde bau herba sangat. suami decide nak buat mandian herba sendiri saja. hehehe, lagi bes, rasa segar and wangi
3. Bengkung - kite guna bengkung moden yg memang beli lama dah masa zaman dulu2 nak kempiskan perut. untuk bengkung mak suruh guna kapur dengan limau nipis buat malam2 je. siang2 bengkung guna minyak panas je. tapi lepas beberapa hari, kena ruam pula dan jadi gatal. sebab peluh kot. so, kite pakai bengkung malam je. 
5. Minyak kayu merah - nasib baik masa kat langkawi ada beli minyak ni, kalau tak, tak tau nak guna minyak ape. ni guna untuk sapu kat perut dan kaki. untuk panaskan perut dan kaki.

Pemakanan:

- buat masa sekarang, kite makan nasi + ikan bilis goreng dengan halia & bwg merah saja, kalau suami ada di rumah dia akn masakkan sayur sawi air letak halia & bwg putih. kalau dia keje, kite makan nasi dgn ikan bilis je. kite tak berani nak main2 air lagi, orang tua2 pesan jangan main2 air sgt, nanti tgn mudah penat sampai ke tua. dah lebih seminggu baru makan ikan selar, ikan lain tak berani lagi nak makan. semua nya tak berani. hehehe
- pagi2 bangun pagi, minum susu kambing + kurma. dah dalam 10am macam tu, makan oat+kismis atau minum milo cicah dengan biskut. 
- rutin makanan sama saja, kalau lapar, makan la kurma atau kismis. memang la boring jugak, kadang2 rasa nk makan kerepek, nak makan maggie la, nak ambik aiskrim dalam peti ais la. almaklum la duduk kat rumah, memang panjang akal la nk makan benda bukan2 yg nerepek tu. tapi tak la, ehheehe 

secara keseluruhannya sy tak ada masalah dengan makanan ni. semua okay je. rasa sedap je kat tekak. hehehe. alhamdulillah, tak ada masalah sembelit, semua nya okay.  

Pemakaian:

- kena pakai stokin setiap masa. takut masuk angin. kalau masuk angin nanti sakit2 bdan pula. pakai baju tebal sikit. tido tak boleh pasang aircond dah. kipas pun kena pasang slow2

Kerja rumah:

- kerja rumah semua tak boleh buat dulu. walaupun kadang gatal sgt tangan tu. jangan, sabar dulu. karang da sihat. buat la. buat sementara waktu, semua kerja rumah suami kena buat semuanya. Semoga Allah merahmati dirimu ye syg. 

Mengikut kata Dr, kita boleh merancang semula kehamilan selepas dari tempoh 3 bulan keguguran. In shaa Allah, pada masa tu, rahim da bersedia untk hamil semula. 

Ya Allah, semoga semuanya baik2 saja dan tiada masalah apa2.

Untuk rujukan di masa hadapan, senarai makanan yag boleh dan tak boleh di makan semasa berpantang

Jadual Makanan Yang Boleh Dimakan dan Tidak Boleh Dimakan Semasa Pantang
Blog asal boleh klik sini.


BOLEH
TIDAK BOLEH

AYAM & DAGING



  • Burung puyuh
  • Burung merpati
  • ayam hitam
  • ayam didik
  • ayam selasih
  • ayam kampung
  • daging batang pinang

  • Ayam biasa (takut gatal)

IKAN

Penting:
Ikan berbisa jika dimakan oleh ibu-ibu dalam pantang boleh menyebabkan turun darah dan bentan

Ikan haruan menyembuhkan luka.
Ikan yu membanyakkan susu ibu
  • Ikan haruan
  • Ikan yu
  • Ikan selar
  • Ikan gelama
  • Ikan jenahak
  • Ikan merah
  • Ikan tenggiri
  • Ikan kurau
  • Ikan bawal putih
  • Ikan senangin
  • Ikan bilis
  • Ikan kering
  • Ikan masin
  • Ikan keli
  • Ikan bawal hitam
  • Ikan terubuk
  • Ikan duri
  • Ikan pari
  • Ikan sembilang
  • Ikan parang
  • ikan kembung
  • Ikan tamban
  • Ikan cencaru
  • Ikan tongkol
  • makanan laut
    • udang
    • sotong
    • kerang


ULAM ULAMAN

Ulam-ulaman ini mengandungi fiber, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan.

Jantung pisang membanyakkan susu ibu

Ulam kunyit mengembalikan kecergasan badan dan
menyembuhkan luka dalaman

  • halia
  • Serai
  • Lengkuas
  • pucukpegaga
  • pucuk mengkudu
  • pucuk ulam raja
  • lempuyang
  • jantung pisang rebus
  • daun atau ubi cekur
  • bunga kantan
  • kunyit hidup
  • daun lemuni hitam
  • daun kaduk
  • daun sekentut
  • daun kesum
  • daun cemumar
  • daun pudina
  • daun kari
  • daun bebuas
  • daun ruku




SAYUR-SAYURAN /

Penting:
Mengambil sayur-sayuran  menjalar, sejuk serta beranginboleh menyebabkan ibu-ibu kembung dan sakit-sakit badan.

Lobak putih dan peria membanyakkan susu ibu

Peria memudahkan buang air besar, membantu membersih dan melancarkan peredaran
darah dalam tubuh.

  • Ubi kentang
  • Peria
  • Sawi
  • Lobak merah
  • Lobak putih


  • Ubi kayu
  • Kangkung
  • Petola
  • Terung
  • Cili
  • Timun
  • Tomato
  • Brokoli
  • Kubis
  • Seledri
  • Terung
  • Timun
  • sayur keladi
  • pucuk ubi
  • pucuk paku
  • bayam
  • sayur atau daun keti (bunga putih)
  • kacang panjang
  • kacang botol
  • labu
  • rebung
  • jeruk maman
  • petai
  • jering


BUAH-BUAHAN

Penting:
Makanan tersebut dilarang kerana dapat mengakibatkan sakit tulang dan sejuk otot serta lemah sendi. Penyakit-penyakit tersebut diketahui telah banyak berleluasa di barat dan dikenali sebagai artritis dan rheumatisme.
  • Buah anggur
  • Kurma
  • Oren
  • Epal merah
  • Strawberi
  • Peach
  • Prune
  • Kismis
  • Longan cina

  • Nenas
  • Limau
  • buah lai
  • tembikai susu
  • tembikai merah
  • tembikai cina
  • epal hijau
  • kiwi
  • buah pear
  • pisang
  • jambu
  • belimbing
  • durian belanda
  • mangga
  • betik
  • ciku
  • langsat
  • nangka
  • cempedak
  • pisang masak hijau
  • pisang nangka
  • pisang embun
  • pisang udang
  • ubi kayu
  • ubi keladi
  • sengkuang
  • manggis
  • macang
  • kuinin
  • binjai



LAIN-LAIN MAKANAN

Asam jawa membantu membuang air besar selain dari
menyegarkan tubuh badan 
  • Biskut
  • Roti
  • Nestum
  • Quaker Oat
  • Cornflakes
  • Masakan panggang
  • Masakan rebus
  • Masakan kukus
  • Masakan bakar
  • Masakan salai
  • Asam jawa
  • Asam keping
  • Tempe
  • Burger
  • Nugget
  • Sosej
  • Bihun
  • Mee
  • Kuey teow
  • Laksa
  • Telur
  • Semua jenis ubi
  • Semua jenis makanan laut
  • Masakan berminyak boleh tetapi sedikit/jarang-jarang


AIR

Penting:
Ibu-ibu tidak boleh minum minuman sejuk, tajam dan jus daripada buah-buahan yang dilarang

Air kunyit mengecutkan rahim dan mencuci darah.

Air rebusan pegaga ini membersihkan darah dalam tubuh ibu yang baru
melahirkan anak.
Manjakani berfungsi untuk mengering dan mengetatkan pangkal rahim.

Air jus halia kurma boleh membuang angin dalam badan dan menambah tenaga.

Air madu memanaskan badan.

  • air suam
  • air pati kunyit
  • jus pegaga
  • air halia
  • air kopi
  • air manjakani 
  • jus halia kurma
  • air madu
  • air ais
  • air sejuk
  • air bergas
  • air tebu
  • air cincau
  • air kelapa muda
  • air jus buah-buahan yang dilarang



Wassalam

Thursday, 13 November 2014

YANG TERINDAH - DAKMIE

hari ke-7 berpantang selepas keguguran. badan rasa tak sihat lagi, nak buat kerja pun macam tak ada mood.

emosi pun tak stabil lagi, selalu jadi sensitive dan sedeh, especially tengok pic ibu mengandung dan baby yg kecik. sedeh rasa nak nangis

sedang melayan perasaan, tetiba teringat kan lagu ni. masa tengah kawan2 dengan suami dulu, dia pernah nyanyi lagu ni over the phone sambil dia main gitar. gigih sangat u masa tu tau syg. dah la kite kawan je lagi masa tu, cuma da start rapat la. tak malu sungguh. hehehe. nasib baik suara sedap, mula-mula ingat u nak main gitar je, sebab u tak cakap u nak nyanyi pun, tetiba ada suara nyanyi, i ingat suara yg rekod. sedap. hehehe

hmmm, kenapa tetiba feeling sangat memuji suami sendiri ni, buang tebiat sangat la kau ni kan cik kak oi. maaf ye kalau karang ada yang meluat nak baca. biasa la emosi kan tak berapa nak stabil, fikir pun macam2. segala macam bermain di fikiran. 

menghadapi situasi yg tak pernah disangka seperti ni banyak menguji diri kita. dari situ juga kita dapat mengenal lagi pasangan kita dengan lebih dekat lagi. Ya Allah, sesungguh nya aku bersyukur kerana Engkau temukan aku dengan dia. 

apa yg dia buat untuk sy selama menjaga sy yg berpantang ni, sangat la sy ak mampu untuk membalas nya. semoga hanya Allah yg akan membalas nya, setiap kali mengenang semuanya, hati sy akan jadi sayu, rasa sedeh dan bersyukur datang sekali dan menyebabkan senang je air mata gugur. terima kasih Ya Allah. satukan lah hati kami sehingga ke akhir hayat kami dan limpahkan kasih sayang antara kami selamanya. 

kadang-kadang Allah menemukan kita dengan orang yg salah sebelum kita menjumpai dia, ini kerana supaya bila kita jumpa orang yg selayaknya, kita akan sangat menghargainya. sesungguhnya perancangan Allah adalah sebaik-baiknya untuk kita. 

begitulah juga dengan ujian kali ini, mungkin inilah sebaik perancangan dr Allah untuk kami. pasti ada hikmah di sebaliknya.

okay lah, kite layan lagu ni pula. layan  perasaan lagi. hehehe. bile nak abis ntah.

Yang terindah - DakMie


Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Maaf jika ku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah



Wednesday, 12 November 2014

SEDEKAH SUBUH

Salam,

pagi-pagi sy terbaca tentang perkongsian ini. semoga bermanfaat untuk kita semua amalkan. terima kasih kepada yang telah mengongsikan artikel ini.

SEDEKAH SUBUH...

sememangnya kita hidup ini penuh dengan dugaan, dan banyak perkara yang menjadikan kita stres. masalah kewangan, kerja dan sebagainya.
bagi saya ...ingin sekali berkongsi pengalaman agar dapat menjadi salah satu jalan keluar bagi sahabat-sahabat di fb,whatapps

sedekah subuh ini telah lama kami (penulis dan group laksanakan) hampir 10 tahun lamanya, cuma baru-baru ini sahaja saya berani berkongsi dengan sahabat kerana sebaiknya amalan disembunyikan. Namun kerana ingin menjadikan perkara ini amal jariah kami, maka saya mewar-warkan di sini.

saya terbaca satu hadis hampir 10 tahun lalu tentang, malaikat keluar bersama mentari pagi dan mendoakan mereka yang bersedekah dengan limpahan rezeki dan mendoakan orang yang tidak bersedekah dengan ancaman kemusnahan harta benda dan laknat. Sangat menakutkan ketika saya membaca tulisan tersebut terus saya memulakan sedekah subuh keesokkannya.

oleh kerana zaman yang menuntut segala-galanya hendak pantas, maka sukar bagi kita yang bekerja hendak mencari fakir miskin atau anak yatim pada subuh-subuh hari sebagaimana Zainal Abidin (Sydina Ali) melaksanakannya di Madinah.

oleh itu, setiap pagi saya memasukkan wang ke dalam sebuah bekas kuih sebaik sahaja sudah solat subuh, dan apabila sampai masa 30 hari atau 40 hari saya akan serahkan kepada kakak saya untuk memasak sarapan pagi untuk diberi kepada anak yatim dan fakir miskin setiap hari. kami memberi makan hampir 30-40 orang fakir miskin sarapan pagi setiap hari sejak 10 tahun yang lalu dan kami telah menemui pelbagai PERISTIWA AJAIB yang tidak mampu saya ceritakan di sini.

sejak 4-5 bulan yang lalu saya telah mula menyebarkan amalan ini, dan pada hari Rabu lepas semasa saya di Kuching saya telah memberitahu rakan-rakan ketika makan malam, dan salah seorang dari mereka "pick up" apa yang saya katakan.
pada hari Jumaat, dia sibuk mencari saya di pejabat, kerana ingin mengucapkan terima kasih, kerana baru sahaja sekali dia melakukan sedekah subuh ini dia sudah dianugerahkan rezeki, iaitu menantunya mendapat pekerjaan.

tadi dia bercerita lagi, claim kerja luarnya sudah diperoleh sedangkan pada kebiasaanya claim akan mengambil masa satu tahun baru dibayar.

seorang lagi sahabat menyatakan, "apa yang aku tidak mintak pun dapat, sampai perkara yang aku fikir tak logik pun aku dapat" itulah kata-katanya...

seorang sahabat lain, mempunyai anak istimewa, dan anaknya kini sudah boleh bercakap....memanggil namanya IBU...setelah 5 tahun tidak mampu berkata-kata.

seorang sahabat lagi berkata, dia berasa sangat tenang, walaupun ada banyak masalah, tuntutan kerja dan sebagainya...tenang setenang-tenangnya. Ini adalah kali ke-10 dia memberikan sedekah selama hampir setahun.

CARANYA?...mudah sekali

pilihlah WAKTU yang paling AFDHAL....iaitu SELEPAS SUBUH DAN SEBELUM SYURUK..dan masukkanlah tak kira berapa sen/rm ke dalam tabung sedekah subuh itu, semasa hendak memasukkan wang itu berniatlah apa sahaja niat yang baik-baik untuk anda dan keluarga....dan masukkan ke dalam tabung itu sehingga genap sebulan, agihkanlah kepada mana-mana orang/badan yang memerlukan dan teruskan amalan itu seperti biasa. Bagi kumpulan saya, kami menyediakan sarapan pagi untuk anak yatim dan fakir miskin.

setiap ahli dalam rumah perlu mempunyai tabung sedekah subuh mereka sendiri, walaupun anak itu berusia 6 bulan...

seperkara lagi sekiranya kita out station,tetapi diteruskan dengan memasukkan duit sedekah subuh itu ke dalam wallet kecil atau sampul surat duit raya setiap subuh, selepas balik dari out station pindahkan duit dalam sampul duit raya tadi ke dalam tabung sedekah subuh kita...

Moral of the story: POWER OF SEDEKAH.

terima kasih sahabat yg kongsikan catatan ini. Semoga bermanfaat kepada yg membaca. Admin sejak dulu percaya pada kekuatan sedekah yg mampu keluarkan kita dari masalah... kuncinya Ikhlas mengharap REDHA Allah semata2. ALLAH MAHA PENGASIH tak akan pernah lupa utk menolong hambaNya...

Saturday, 8 November 2014

Mimpi Indah yang sementara

harini nak menulis sedikit tentang pengalaman yg sempat Allah pinjamkan kepada kami untuk merasainya. Sesungguhnya Allah adalah sebaik perancang untuk setiap kehidupan yg kita lalui. In shaa Allah, kami redha dengan semua nya

10.10.2014
esok kami akan berangkat ke Pulau Mabul untuk percutian sempena dengan menyambut hari kelahiran. dalam pada tu ada sedikit kerisauan dalam hati, terfikir jangan2 da mengandung, sebab period pun da lewat banyak hari. dah lebih sebulan pun. maka petang masa singgah ke kedai kami, sempat la singgah beli UPT. sebab tak sabar, tengah malam lepas packing baju, sebelum tidur pegi cek UPT. hati berdebar-debar sangat, sekejap je terus nampak double line. dalam hati terasa riang sekali dan ucap Alhamdulillah. macam tak percaya pun ada, tapi itulah kenyataan nya, terasa gembira sekali. dan terasa inilah hadiah hari lahir yg paling besar dalam hidup sy.

19.10.2014
seminggu lepas balik dari Mabul, pegi beli UPT lagi untuk sahkan semula keputusan. line makin terang sebab cek awal pagi. hehe, haritu cek tengah malam kan. tak ramai yg tau sy da mengandung, hanya keluarga dan kawan2 terdekat. bila dah tau mengandung pun, sy masih seperti biasa, mungkin kecik lagi kan, sy cuma suka tidur saja, cepat rasa penat. buat apa2 pun terasa penat sekali. 

perjalanan sebagai isteri mengandung memang membahagiakan, dilayan bak seorang puteri gitu oleh sang suami. walaupun selalu nya emosi tak stabil, tapi alhamduillah, bila dilayan macam tu, kita pun tak jadi nak marah tak tentu hala. 

sempat la kami bertanya dengan kawan2 yang dah ada pengalaman macamana nk mulakan proses check up semua tu, dalam waktu tu da menghampiri 10-11 minggu kalau dikira berdasarkan hari period yg sebelum nya.

masa berlalu dengan pantas sekali, kami sempat beli beberapa supplement untuk ibu-ibu mengandung, ntah la siapa sangka, Allah hanya pinjamkan pengalaman tu sekejap untuk kami. tapi tak mengapa, kami akan terus redha dan berdoa semoga Allah beri yg lebih baik untuk kami selepas ini.

04.11.2014
hari ni, kami sepakat untuk pergi klinik buat buku pink untuk buat regular check up sebab klinik tu dekat sangat dengan tempat tinggal kami, tak sampai 5 minit pun, dan kalau kami pg awal, tak ramai pun orang. alhamdulillah, dengan ditemankan suami, sy dah pun buat buku pink dengan usia kandungan 12minggu. oh, cepatnya masa berlalu.

selepas sahaja buat buku pink tu, petang tu tiba2 ada cairan color coklat cair yg keluar. tak banyak, cuma sedikit sahaja, sempat la sy bertanya dengan mereka2 yg pernah mengandung. ramai yg cakap, itu normal, kadang2 memang ada keluar macam tu. sy baca-baca di internet pun, ramai cakap macam tu juga. tapi ada juga macam2 pengalaman mereka yg cakap kalau keluar macam tu baik pegi jumpa Dr terus. 

kiranya, cairan tu kelua mcm sekali je sehari diwaktu petang, tu pun tak banyak, so sy rasa mungkin normal saja.

07.11.2014
harini sy rasa tak puas hati sebab dah 3 hari cairan tu masih keluar. warna nya pula makin pekat. pagi-pagi sy terus hubungi kawan sy yg juga seorang Dr bertanya kan pendapat dia. menurut dia, kalau keluar cairan coklat dan perut tak sakit tiada masalah. tapi kalau perut pun sakit, memang kena pegi terus ke klinik untuk buat scan. okay, sy rileks lagi sebab perut sy pun tak sakit apa2, tapi kerisauan tu masih ada.

masa nak solat zohor, terasa macam makin pekat pula. dan sy pun bgtau suami yg kita kena pegi klinik ni. tapi masa ni perut sy pun tak sakit lagi. kami bercadang untuk pegi scan di Klinik Perdana Sungai Besi tak jauh dr kedai kami tu. tapi, alahai klinik tu buka setengah hari pula aritu. pusing2 cari klinik lain untuk scan dan ada dr perempuan, semua pun tak ada. alahai, sebab sy tak la sakit atau apa2, so sy cakap dengan suami, tak payahla, tunggu esok je tunggu klinik ni buka semula.

kami balik rmh macam biasa, nak solat maghrib, tiba2 ada ketulan darah kelua, panggil suami utk tengok dia pun terkejut. terus cakap, kita memang kena pegi klinik ni. operasi cari klinik lagi, memang tak jumpe la klinik yg ada Dr perempuan di malam hari dan ada juga klinik yang tak buat scan di malam hari. sampai lebih dari 5 klinik yg kami pegi. lepas tu sy pun dah penat, tak ada la klinik, balik je la, pagi esok kita pegi scan.

bila sampai di rumah dalam 10+ macam tu, sy duduk dan perut rasa sakit macam masa senggugut tu, tapi mungkin sy memang biasa kena senggugut yg teruk, so bagi sy sakit tu biasa-biasa saja, boleh tahan lagi. tapi darah kelua dengan banyak nya. suami mula risau. kalau td pakai panty liner saja, sekarang pakai pad dah. darah memang rasa keluar. suami cakap,  tak boleh ni memang kena pegi hospital. sy masih lagi berkeras, tak nak pegi, tapi suami paksa jugak dan sy ikut, suami packing sikit baju takut kena tahan kt hospital kan,

akhirnya kami pegi PPUM dan sampai dalam 11+ pm macam tu di emergency. agak ramai orang, masa tu darah memang keluar dengan jaya nya. selepas ke kaunter saringan kami pg menunggu, agak lama ya kami menunggu, mungkin tak ramai Dr yang bertugas di malam hari.

lepas lama menunggu, nama sy pun kena panggil, suami ikut masuk sekali. jumpe Dr dan dia tanya macam2, dan sy kena ambik darah, banyak sangatttt, sy da rasa lemah semua badan. lepas tu pegi bilik scan, Dr scan. bermula la episod sedeh dalam hidup kami. bile dia scan di perut, dia kata, tiada imej dah. Ya Allah, dalam hati memang terasa sudah sedeh, masa tu suami berada agak jauh dr sy yg berada di katil pesakit. sy tak dapat lihat skrin komputer tu, tapi suami boleh tengok sebab dia berada d belakng Dr tu. 

lepas tu dtg seorang Dr yg lebih pakar dari bahagian O&G. dia menyarankan untuk melakukan scan dari bawah supaya kita dapat mengetahui apa sebenarnya yg berlaku. sy terkebil2, memandang ke arah suami sambil menggelengkan kepala. Ya Allah, sesungguh nya aku tak bersedia untuk semua ni. berkali2 sy tanya suami dan sempat sy katakan kepadanya, "I tak nak buat" tapi masa berlalu dengan pantas sekali. dengan kesakitan, dengan darah, dengan apa yg Dr cakap yg baby tak ada di ats lagi. Ya Allah, hanya Engkau yg tahu betapa sedehnya perasaan ku pada masa ini. Ku lihat muka suami nampak tenang saja walau dr matanya nampak sedeh, tapi mungkin dia pun tak nak diriku bertambah sedeh, setelah suami bercakap2 dengan Dr dan akhirnya suami cakap "u kena buat syg", akhirnya sy redha.

sy ambil kain yg Dr tu bagi dan tukar dengan kain tu, baring di tempat dan letak kaki macam orang yg nak bersalin tu. Ya Allah, masa tu memang dah sedeh, suami berada di sisi dan menggenggam erat tangan sambil tenangkan sy. suami tak henti2 suruh sy beristighfar dan membisikkannnya di telinga sy. (Sebenarnya, sebelum kami masuk jumpa Dr. suami telah berulang2 kali mengingatkan, walau apa yang terjadi kepada baby kita, kita kena terima. anggap la semua nya rezeki dr Allah. U kena kuat.)  

tapi, ternyata sy memang tak kuat, bila Dr mulakan prosedur tu, dan dia keluarkan fetus tu. Dr terus cakap. "This is your fetus". Ya Allah, pada masa tu, sy memang langsung tak dapat menahan tangisan dan sy menangis semahunya. Sempat sy cakap pada suami yg masa tu sudah peluk erat untuk tenangkan sy, "baby kite dah tak ada" dia mengangguk dan menenangkan sy. sy tak mampu berhenti menangis. sepanjang prosedur tu sehingga selesai dr cuci keluarkan semua tu, sy menangis tersedu sedan. suami masih terus menenangkan, walaupun diwajahnya nampak kesedihan, namun mungkin dia tau yg dia harus kuat demi sy. sy memang tak kuat untuk menerima semua ni. tapi jauh di sudut hati sy, sy redha dengan ketentuan yg Allah berikan kepada kami. sy pasti Allah ingin memberikan sesuatu yg lebih baik untuk kami

setelah selesai semua prosedur dan urusan dihospital, kami dibenarkan balik, kalau ada masalah yg dia nyatakan seperti sakit perut, keluar nanah, lendir kena pergi semula ke sana. harapnya tiada masalah seperti tu.

urusan semua selesai dalam 2+ am mcm tu dan kami balik ke rumah. Dr pun ada berikan ubat semua tu. dan dalam perjalanan balik, kami diam saja dan air mata sy masih tak boleh berhenti mengalir lagi. sedeh yang teramat sangat. sampai di rumah sempat sy message kepada mak di kampung cakap yg baby dah tak ada, dan sempat juga message kepada kawan2 rapat yg tahu. tak ramai pun yg tahu sbb masih terlalu awal sangat.

bila sampai di rumah, sy menangis lagi semaunya. sy lihat muka suami, dia pun sedeh juga tapi mungkin jiwanya lebih kuat, sy tak nampak pun dia menangis. sy genggam tangan dia dan cakap. "I'm sorry syg. baby kite dah tiada" dengan suara yg tenggelam timbul dalam tangisan.  suami memujuk sy ckp "ini bukan salah sesiapa, ini adalah ketentuan Nya"

Sy tak boleh tidur, masih fikirkan tentang pengalaman yang terlalu sekejap. tak ingat dah hampir pagi baru sy tertidur

08.11.2014
pagi ni sy bangun agak awal walau pun tidur sangat lewat sebelumnya. bila bangun pagi, sy menangis sekali lagi, sy pegang perut dan terfikir, the baby is not with me anymore. Ya Allah sedehnya. sudah menjadi rutin sejak tahu yg sy mengandung, bile bangun sy akan ramas2 perut dan ckp dgn baby, supaya membesar nanti jadi anak yg soleh/solehah, taat pada perintah Allah dan rasul dan ibu bapa. tapi hari ni tidak lagi, dia sudah tiada. ya sudah tiada. suatu kenyataan yg memang sukar untuk diterima. tapi siapa sy ingin mempersoalkan ketentuan Allah. Sy redha.

pagi ni sy dapat banyak kata2 semangat dari keluarga dan kawan2 yg mengetahui tentang kisah sedeh ni. Terima kasih semua. semoga Allah membalas kebaikan semua orang. ramai juga yang memberikan tips berpantang selepas keguguran. 

dengan ini, sy mungkin akn bercuti untuk 2 minggu. in shaa Allah, nanti sy akn kongsikan cara berpantang selepas keguguran pula. sekarang sy pun masih lagi study sebab semua nya berlaku di luar jangkaan. 

thanks to my great & wonderful husband yg jadi mommysitter. semoga Allah yg akan balas segala jasamu sayang. i feel blessed.

Dear baby, 
tunggu ibu dan ayah di pintu syurga ya. we love you dearly sayang. 

segala pengalaman dan kenangan yang sekejap ini akan sy simpan sebagai kenangan yang terindah dalam hidup kami. 


Upt yg masih lagi jelas double line sehingga hari ni (09.11.2014). Tp baby nya sudah tiada. Sedeh setiap kali pandang upt ni. 


Buku pink yg sempat kami buat. 

wassalam.

p/s: untuk yang ingn membaca cara sy berpantang selepas keguguran boleh baca post tu di sini ye

Tuesday, 4 November 2014

Selamat Hari Lahir

mengimbau kembali dan termasuk la dalam edisi tertangguh lagi,

alhamdulillah, pada 9 Oktober yang lalu adalah ulang tahun kelahiranku yg ke-30. hehe, dah menginjak ke angka 3 dah. walaupun masa kecik-kecik dulu kalau dengar orang yang berumur 30tahun dan ke atas terasa dia sangat la tua. tapi, bila diri sendiri berada di usia tersebut, oh, tiada apa sebenarnya pada angka :)

ini hari lahir pertama bergelar sebagai seorang isteri, hehehe, alhamdulillah. sempena dengan hari lahir ni, tiada celebration yang melampau pun, lagi pula, kami telah merancang percutian sempena hari lahir ini. so, kami lebih fokus ke arah percutian kami nanti. sengaja request dengan si dia untuk memilih tarikh percutian berhampiran dengan tarikh ulang tahun kelahiran

kalau zaman muda dulu, mesti ada je nak celebrate detik 12 tengah malam, hihi, sekarang tak lagi. sekarang biasa-biasa saja.

okay la, nanti kita sambung dengan cerita percutian sempena hari lahir pula ya.

To my dearest, 
Thank you for everything you've done
May Allah bless our marriage


wassalam

Monday, 29 September 2014

Kembara Cinta 4: Bukit Tinggi

Sempena cuti hujung minggu yg agak panjang penghujung Ogos yang lepas, kami telah merancang pergi ke Bukit Tinggi, saja-saja untuk mengisi masa lapang. lagi pun tak berapa jauh sangat dari KL dan boleh pegi day trip sahaja. 

kami pegi dah agak lewat, lepas solat zohor baru nak pegi, sebab nak pegi ambil2 gambar sahaja kan. jadi rasanya tak la mengambil masa yang terlalu lama.

tapi, nampak nya nasib kami tak begitu baik, hujan pula bila kami sampai di sana, jadi gambar yg kami ambil agak limited. dan kami hanya pergi di kawasan Colmar ini sahaja. tak sempat ke tempat lain yg berada dalam lingkungan kawasan tu. hujan agak lebat, habis semua orang terkandas. 

dan kami pun ambil keputusan meneruskan perjalanan dan singgah di Janda Baik untuk cari makanan. heheh. bila di Janda baik kami sempat singgah makan durian, hehehe, seronok nye rasa, da penat berlari2 dalam hujan, lepas tu pg makan makanan yg panas, lepas tu makan durian. hihi, terlupa pulak rasa tak puas hati sebab tak boleh nak ambik pic banyak2 masa kat atas Bukit Tinggi tadi. hehehe, 

sebahagian pic kami yang di snap menggunakan monopod je, kami ada bawa tripod, tapi hujan, kesian tak sempat la kami nak beraksi dengan tripod pula. tak pe la, macam ni pun boleh.






wassalam 

Thursday, 25 September 2014

cake cheese leleh sedap dan mudah

Salam Jumaat, hehehe, pepagi da rasa teringin nak mkn kek.

harini nak share buat kek cheese meleleh yang senang sangat dan yang penting sedap.

masa mula2 nak buat kite ada la cek beberapa blog yang banyak bagi resepi, memang ada beberapa versi nak buat kek ni. adik sy sendiri yak na pun pernah buat kek ni dulu-dulu masa kat rumah, tapi masa tu semua operasi buat kek ni dia yg handle, so sy pun tak tau apa-apa.

teringat pulak seorang sepupu, dia memang keje nye jual kek ni dan sorang kawan pun sama, memang ada jual kek ni. dengan tak malu nya sy tanya. nasib la mereka berdua tak kedekut ilmu. hehehe

sepupu bagi cara senang je, dan sy telah ikut saranan dia. kawan sy pulak bg resepi yg tak susah sanga, mudah jugak kalau bagi pembuat kek tegar, setakat nak buat kek tu tak ada masalah. ehhehe, tapiiiiii, walau pun begitu, kalau kemalasan tu lagi banyak, baik guna saranan yg sy bagi ni okay :)

Bahan untuk kek
-tepung kek span
- telur
- air sejuk  
- minyak masak 
*kuantiti ikut la anda nak masak berapa banyak, mcm sy masak dlm 350g utk dapatkan 1 loyang segiempat 8 x 8

cara membuat nya semua ada diterangkan di bungkusan tepung tu (boleh rujuk pic di bawah)

Topping
- 250g cream cheese
- 1/3 susu pekat manis
- 1/3 susu cair (sepupu ckp, paling sedap guna susu F&N, sy pun personally rasa mcm tu juga, mmg guna F&N lebih sedap berbanding susu yg lain)
*campur ketiga-tiga bahan dan pukul sampai sebati. simpan dlm peti sejuk dlu supaya senang nak letak topping nanti, tak la rasa cair
- cheddar cheese

- bila kek dah masak, keluarkan dari loyang dan sejukkan
- belah 2 untuk menghasilkan 2 lapisan kek. kalau lagi rajin, boleh juga di belah kepada 3, lagi sedap. hehehe
- letak  campuran cream ceese dan susu di bahagian tengah yg kita potong tadi dan tutup semula. letak lagi kat bahagian atas kek
- parut cheddar cheese atas kek

tepung kek

kek yang da siap

pandangan dari atas kek

okay, selamat mencuba :)