Friday 7 February 2014

Grilled Lamb & Creamy Blackpaper Sauce

sejak kebelakangan ni, sy sedikit rajin cuba masak benda yg jarang2 sy masak dan suke tengok resepi masakan. dan jugak suke tanya kak zana kalo nk masak pape. hehehe.

sejak da dapat jumpe blackpaper sace yg sedap, asyikla nak masak western :) saja share resepi kat sini, nanti2 nak refer balik senang.

Resepi asal sy tengok kat sini. Terima kasih ye tuan punye resepi. sy suke sgt resepi :)

Grilled Lamb

Bahan-bahan :
6 potong daging kambing
6 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
1 inci halia (ditumbuk halus)
3 sudu sos tiram3 sudu kicap manis
3 sudu madu
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit minyak zaitun
Garam secukup rasa

Cara-caranya :
- Sediakan bahan perapan : bawang putih, halia, sos tiram, kicap manis, serbuk lada hitam, minyak zaitun dan garam. Gaul rata semua bahan.
- Sapukan bahan perapan pada daging kambing.
- Perap daging selama 2 jam. (sy peram semalaman, sangat sedap)
- Masak menggunakan oven pada suhu 180 darjah selama 20 - 30 minit / sehingga masak.
- Jika menggunakan pemanggang ajaib, masa diambil hanya 10 - 15 minit.
* sy masak menggunakan George Forman (kejap je masak, tak sampai 10 mins)

Creamy Blackpaper Sauce

Ni adalah blackpaper sauce yg paling sedap sy pnh masak. hehehe, before ni banyak jugak try macam2 resepi, tapi rasanya ni paling menepati cita rasa sy. creamy, sgt sedap, suke buat banyak2 dan letak dlm peti sejuk, nak mkn dgn fries ke, sausage ke, tinggal panaskan dlm microwave je, mmg fries pun nk makan banyak2 jadinye

Bahan-bahan:

2 sb mentega
2 sb tepung gandum
2-3 cawan fresh milk (susu cair pun boleh, sy selalu nya campur2 tengok ape yg ada dalam peti sejuk, kalo xcukup 2 3 cawan masuk, tambhakna air ye kawan2)
3-4 sb blackpaper (ditumbuk halus)
sedikit lada sulah
setengah tin cendawan butang (dihiris halus, nak letak lebih pun boleh)
2sb kicap (nak gelap sikit letak lebih)
1/2 kiub pati ayam

Cara-cara:

- cairkan mentega
- bila dah cair, masukkan tepung gandum, kacau rata
- bila dah berbuih, masukkan susu (sy masuk 2 cawan dulu, lepas tu boleh tambah sikit demi sedikit 1 cawan lagi atau kalo tak maua terlalu creamy, gunakan air biasa saja)
- kacau sehingga memekat
- masuk kiub ayam, lada sulah, mushroom, blackpaper
- da hampir masak, ikut suka kita nak pekat mana. 
- dah siap :)

tadaaa, ni yg da siap utk dimakan, lengkap dengan creamy blackpaper, steam vege, fries, mashed potato & sausage

No comments:

Post a Comment