simpan resepi for future reference. nanti nak masak senang boleh refer semula.
harini si dia rajin pulak nak memasak, katanya sy duk diam buat keje sekolah aje. hai la, tak habis2 dengan keje sekolah kan. in shaa Allah tak lama lagi siap la keje sekolah tu. hehe. tapi walau macamana pun, alhamdulillah :)
baik lah, ni resepi nye ye, ringkas saja tapi memang sedap. rasanya kalau masak udang biasa yg besar2 pun okay. nanti boleh la try. Resepi asal dr sini. terima kasih tuan punya resepi.
Bahan-bahan:
seekor lobster size lebih kurang 900+ g
2 sb mentega (cairkan)
5 ulas bawang putih
sedikit serbuk lada hitam
sedikit parsley flakes
secubit garam
2sk olive oil
sedikit keju Parmesan
Cara-cara
- Tumbuk bawang putih hingga lumat.
- Campurkan bawang putih dengan mentega yang telah dicairkan. Gaul sebati.
- Susunkan lobster pada loyang pembakar. Sapukan bawang putih dan mentega tadi pada serata isi lobster yang kelihatan.
- Tabur sedikit garam, serbuk lada hitam dan parsley flakes. Drizzlekan sedikit olive oil.
- Panaskan oven 200 darjah dan bakar lobster selama 20 minit (bergantung pada size lobster anda). Sebelum keluarkan lobster, tabur sedikit keju Parmesan dan biarkan selama seminit dalam oven.
tadaaaa, dah pun siap. selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment