Thursday, 25 September 2014

cake cheese leleh sedap dan mudah

Salam Jumaat, hehehe, pepagi da rasa teringin nak mkn kek.

harini nak share buat kek cheese meleleh yang senang sangat dan yang penting sedap.

masa mula2 nak buat kite ada la cek beberapa blog yang banyak bagi resepi, memang ada beberapa versi nak buat kek ni. adik sy sendiri yak na pun pernah buat kek ni dulu-dulu masa kat rumah, tapi masa tu semua operasi buat kek ni dia yg handle, so sy pun tak tau apa-apa.

teringat pulak seorang sepupu, dia memang keje nye jual kek ni dan sorang kawan pun sama, memang ada jual kek ni. dengan tak malu nya sy tanya. nasib la mereka berdua tak kedekut ilmu. hehehe

sepupu bagi cara senang je, dan sy telah ikut saranan dia. kawan sy pulak bg resepi yg tak susah sanga, mudah jugak kalau bagi pembuat kek tegar, setakat nak buat kek tu tak ada masalah. ehhehe, tapiiiiii, walau pun begitu, kalau kemalasan tu lagi banyak, baik guna saranan yg sy bagi ni okay :)

Bahan untuk kek
-tepung kek span
- telur
- air sejuk  
- minyak masak 
*kuantiti ikut la anda nak masak berapa banyak, mcm sy masak dlm 350g utk dapatkan 1 loyang segiempat 8 x 8

cara membuat nya semua ada diterangkan di bungkusan tepung tu (boleh rujuk pic di bawah)

Topping
- 250g cream cheese
- 1/3 susu pekat manis
- 1/3 susu cair (sepupu ckp, paling sedap guna susu F&N, sy pun personally rasa mcm tu juga, mmg guna F&N lebih sedap berbanding susu yg lain)
*campur ketiga-tiga bahan dan pukul sampai sebati. simpan dlm peti sejuk dlu supaya senang nak letak topping nanti, tak la rasa cair
- cheddar cheese

- bila kek dah masak, keluarkan dari loyang dan sejukkan
- belah 2 untuk menghasilkan 2 lapisan kek. kalau lagi rajin, boleh juga di belah kepada 3, lagi sedap. hehehe
- letak  campuran cream ceese dan susu di bahagian tengah yg kita potong tadi dan tutup semula. letak lagi kat bahagian atas kek
- parut cheddar cheese atas kek

tepung kek

kek yang da siap

pandangan dari atas kek

okay, selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment